„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Szalagavató: emlékezés és hálaadás

A hagyományokhoz híven idén is Szent Angéla napjához kapcsolódott a végzős évfolyam szalagavatója. A nagy létszámú megbetegedések miatt a tervezett időponthoz képest egy héttel később, a XII. osztálynak február 3-án, csütörtökön Nagy Árpád tanár úr, a 12.ag és 12.bg osztály tagjainak pedig február 4-én, pénteken Czömpöly Andrea és Németh-Szabó Helga tanárnő tűzte fel a ballagók jelképét, a kék szalagot az évszámokkal: 2018–2022, illetve 2014–2022.

A lányok sorfala között vonultak be a fiúk az orsolyita templom szentélyébe, majd a lányok a padokban helyezkedtek el. Az osztályok tagjain és osztályfőnökökön kívül csak két szülő vagy rokon, családtag vehetett részt a szertartáson. Az olvasmány Ózeás próféta könyvéből származott, a szentlecke Szent Pál apostol Szeretethimnuszát idézte, az evangéliumi szakaszban Szent Márk szavait hallgathatták a résztvevők a tanítványok vetélkedéséről. Kovács Gergő Vilmos atya szentbeszédében hangsúlyozta: a szalagavató az utolsó előtti lépcsőfok a ballagás és az érettségi előtt. S talán bensőségesebb ünnep is azáltal, hogy csak a legbensőbb kör ünnepel, ez ad ennek a napnak szépséget. – Azok vannak most Veletek – hangsúlyozta Gergő atya a 12-esekhez szólva –, akik legjobban szeretnek, akikhez a legtöbb élmény köt benneteket. Lassacskán elindul a visszaszámlálás, ennek jele a szalag – jel számotokra, és a világnak is mutatja, hogy orsolyás diákok vagytok. Itt, ebben az iskolában sokat kaptatok, nemcsak tudást, de közösséget is. A mai ünnep célja, hogy felidézzétek a közös emlékeket, élményeket, amelyek a közösséghez kötnek, a tapasztalatot, hogy a helyeteken vagytok, hogy számítanak rátok. Emellett hálaadás is ez a nap – hálaadás a tanáraitokért, a tőlük kapott szeretetért, a szeretetből fakadó dorgálásért, osztályfőnökeitekért, akiknél megértést, támogatást találhattatok. Hálaadás egymásért, az együtt töltött időért, örömért és konfliktusért, ezek is neveltek benneteket. És nem utolsó sorban hálaadás szüleitekért, családtagjaitokért, akik annak idején igent mondtak rátok, támogattak, és néha bizony idegesítően noszogattak. Lassan véget ér a próbapálya, kezdődik az éles „játék”, ahol helyt kell állnotok, ki kell választanotok a lehetőségek közül a legjobbat vagy a legkevésbé rosszat. Tudjatok szeretettel emlékezni a múltra, örülni a jelennek és mindezekből erőt meríteni a jövőhöz!

XII.

12.ag és 12.bg

A szalagok megáldása után Gergő atya, majd dr. Kovács András igazgató úr ruhájára is felkerült a végzősök szalagja, majd igazgató úr csütörtökön Nagy Árpád tanár úrra, pénteken pedig Czömpöly Andrea és Németh-Szabó Helga tanárnőre is feltűzte a végzősök jelképét. Ezt követően az osztályfőnökök néhány útra bocsátó gondolat kíséretében a 12-esek ruhájára is feltűzték a szalagokat.

A templomi szertartást követően pénteken mindhárom 12-es osztály tanáraik körében a nagytornateremben gyűltek össze. Itt elsőként a végzősök – a hagyományok szerint a bálon eltáncolt – palotását adták elő, majd mindhárom osztály bemutatott egy videót. A XII. tagjai egy rövid paródiát készítettek, majd egy „akkor és most” fotósorozaton mutatkoztak be – kisgyermekkori képeik mellett felvonultatták tablóképeiket is. A 12.ag-sek egy fényképes összeállítással készültek a közös nyolc évük élményeiből. A 12.bg-sek pedig szintén néhány rövid paródiával tekintettek vissza gimnáziumi éveikre. A bemutató után közös pezsgőzés–koccintás zárta az idei szalagavató ünnepséget.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes
fotók: Pap Richárd (12.BG), Taschner Olivér (12.BG) és Szalay Márton

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde