Erdő hete 5. nap

 A hét zárásaként megnézhettük, hogy mi lesz a fával/fából miután kivágják őket. A Handler Iskola tanműhelyébe látogattunk el, ahova a szép időnek köszönhetően gyalogosan érkeztünk, ahol szakemberek segítségével bepillantást nyerhettünk a fával dolgozó emberek munkájába, megismerhettük munkaeszközeiket. Segítségünkre voltak kedves vendéglátóink Kánitsch Tamás tanműhelyvezető és Folcz Tóbiás

A vastagoló és az egyengető gyalugép működését figyelhettük meg, melyek elengedhetetlen eszközei a famegmunkálási műhelyeknek, az asztalosnak. Sok új érdekes dolgot tanulhattunk. Például, mi a különbség a deszka és a palló között. Megtudtuk, hogy milyen hasznos munkák ezek, hiszen az ácsok, asztalosok rengeteg olyan dolgot készítenek a fából, amik a mindennapokban nélkülözhetetlenek. Noha ezen eszközök használata veszélyes és nagy figyelmet igényel, a gyerekek mégsem csak megfigyelői maradtak a napnak, hanem tevékenykedhettek is az egyik teremben: fából készült kockákból építhettek madárodúkat.

A hagyományos gépek mellett egy modern géppel is megismerkedhettünk, ami a gyerekeknek rendkívül tetszett: a lézervágóval. Amit megrajzolnak neki a számítógépen, azt a gép belegravírozza és kivágja a falapból lézer segítségével. Így készültek el az ajándékaink is, a fából készült katicák és ibolyák, melyeket a gyerekek nagy örömmel fogadtak.

© 2016-2019 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium