Március 15. - Nemzeti Ünnep

1Megy az úton a katona.
Zúg a vihar, fúj a szél,
zúg-búg, fúj a szél,
a katona sose fél.

Mitől félne? Kezibe kard,
gonoszoknak odavág,
dirr-durr, odavág,
sose bántsák a hazát!

/Weöres Sándor/

 

Nemzeti Ünnepünkről a tavalyi évhez hasonlóan, idén is rendhagyó módon tartottunk megemlékezést március 14-én a Szent Orsolya Óvoda gyermekeivel és a soproni Huszár Hagyományőrző Egyesülettel közösen. A huszárok segítségével érthetőbbé, kézzelfoghatóbbá tettük óvodásaink számra ezt a megemlékezést.

Már az ünnepet megelőző napokban a maguk által készített pártákban, huszárcsákókban, huszárkardokkal díszelegtek gyermekeink, és Kossuth-nótákra, huszárdalokra, verbunkosokra táncoltak, énekeltek meneteltek.

Az ünnepvárás hangulatát, izgalmát a lovas huszárokkal való találkozás tette még lenyűgözőbbé, akik a megemlékezés délelőttjén az Orsolya téren vártak bennünket, hogy segítségükkel korhű módra bepillantást nyerhessünk a huszárok életébe, megismerhessük lovaikat, öltözéküket, fegyvereiket.

Az Orsolya téren egy rövid bemutatót is láthattunk, hogy a csatákban hogyan forgatták a kardjaikat a huszárok. A közös éneklés és verselés után lovas huszárok vezetésével díszmenetben meneteltünk a belváros utcáin, és a Petőfi térre megérkezve velük együtt helyeztük el zászlóinkat a Petőfi szobornál,ahol a Nemzeti Dalt is elszavaltuk.

 

© 2016-2019 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium