112 - Hősök projekthét

 

 

 

 

 

 

Óvodánkban minden évben több projekthetet tartunk, mert szeretjük, ha gyermekeink élményszerűen, megtapasztalás útján ismerkednének, szereznének tudást különböző témákban.

Foglalkozások hete keretében az elmúlt években volt már a rendőrségen az egyik óvodai csoportunk, ahonnan rengeteg élménnyel tértek haza az apróságok.

Akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy egy új témával bővítenénk projektheteinket, így szerveztük meg április közepén a „112” – Hősök témahetet, hogy megismerkedhessenek a mentősök, tűzoltók, rendőrök, katonák - honvédek munkájával óvodásaink.

Elsőként célunk volt olyan hivatásokkal megismertetni gyermekeinket, ahol az ott dolgozó emberek életüket, mindennapjaikat arra szentelik, hogy másokon segítsenek önzetlenül, hogy életeket mentsenek, rászorulókon, elesetteken, bajban lévőkön segítsenek, és védelmezzék az embereket.

A hét első napján a mentősöket fogadtuk, akik egy felszerelt mentőkocsival érkeztek hozzánk. Sokmindent megtudhattunk munkájukról, a segítségnyújtásról, a betegek szakszerű ellátásáról, az életmentésről. A kis ovisok maguk is „kis betegek” lettek, akiket a mentősök hamar elláttak…

Kedden a honvédségtől egy főhadnagy érkezett óvodánkba teljes katonai felszereléssel, aminek minden apró részét megmutatta és elmagyarázta, hogy mire használják. A munkájukat úgy mutatta be, hogy a Haza védelméért, a Magyarországon élő emberekért, az ő biztonságukért felelősek. Szó esett a tisztelgésről, a kiképzésről, ruházatról, honvédségi fegyverekről, a rejtőzködésről, menetelésről, fegyelemről, elköteleződésről, kitartásról, erőnlétről.

Nagyon érdekes délelőtt volt, a gyermekeknek különösen tetszett a főhadnagy bemutatója.

A héten a Katolikus Karitászt is fogadtuk, akikről megtudtuk, hogy ők a mindennapi hőseink, akik a szegény családokon, betegeken, idős embereken segítenek. Ha kell, bevásárolnak nekik, ápolják őket, gyűjtéseket, étel és ruhaosztásokat szerveznek. Velük érkezett a Macskakő Múzeum Örömcsoportja, akik a Karitász gondozottjai, és egyben volt óvodásaink voltak. Ők egy csodaszép koncerttel ajándékoztak meg bennünket.  Mi is hozzájárultunk a karitász munkájához, hiszen minden kisgyermek hozott otthonról játékot, ruhát, vagy élelmiszert, amit nagy dobozokba összegyűjtöttünk és felajánlottuk a Karitásznak.

A hét zárásaként a Soproni Rendészeti központba tettünk látogatást, ahol a rendőrök és a tűzoltók mindennapjaiba nyerhettünk bepillantást. A felelősségteljes, izgalmas munka minden kisfiút, de még a kislányokat is elvarázsolta. Különösen a rendőrségi szirénázó járművek, amiket ki is próbálhattak, a gyakorlatozó tűzoltók, akik épp az emelőkosaras tűtoltóautóból való oltást gyakorolták, vagy a tűzoltóautók oldalába rejtett felszerelés nyűgözte le. De természetesen a biztonságos közlekedés, a rendőrkutya, valamint a tűzoltórúd, a sisak, az egyenruha is mind mind felkeltette a gyermekek érdeklődését. A nap igazán érdekes, izgalmas zárása, hogy egy valódi riasztáshoz való kivonulást nézhettünk végig.

Projekthetünk sikerében nagy segítségünkre volt:

Farkas Levente mentő gépkocsi vezető

Lükő Péter mentőtiszt

Dr. Pozsgay Péter főhadnagy

Dobos Tiborné – Harkai Katolikus Karitász vezetője

Cservenák Helga rendőr őrnagy

Temlin Norbert tűzoltó százados. tűzoltóparancsnok-helyettes

Hálás köszönet mindenkinek!

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde