Szent Márton ünnepe a Szent Anna Óvoda-Bölcsődében és a Szent Orsolya Óvodában

 

 

 

 

 

 

Nagyon szép, régi hagyomány Sopronban, hogy óvodások, általános iskolások megünneplik Szent Márton napját. Katolikus intézmény lévén, a mi óvodáinkban és bölcsődénkben ennek az ünnepnek több szempontból is nagy jelentősége van!

Szent Márton élettörténetén keresztül tudjuk átadni gyermekeinken azokat az igazán fontos értékeket, melyet Szent Márton példaként állít elénk. Ezek az érétkek a felebaráti szeretet, az önzetlenség, a jólelkűség, a megsegítés.

Hiszen segítség nem csak lóháton, császár katonájaként érkezhet, mint akkor régen azon a hideg éjszakán, mikor Márton köpönyege felét nagylelkűen a koldusra terítette. Hanem érkezhet egy mosolyként, odafigyelésként, egy kedves szóként, egy barátként.

A másik fontos dolog ezen a napon számunkra, hogy a családokkal együtt ünnepelhetünk, hogy időt szánva egymásra egy szép délutánt töltenek el a családok a belváros szívében.

Erre az ünnepre idén is hatalmas lelkesedéssel készítették lámpásaikat a gyermekek, tanulták a verseket, énekeket, mondókákat.

A kicsit szeles őszi délutánon többszázan gyülekeztünk az Orsolya téren, ahol a gyermekek alkotásaiból kiállítással kedveskedtünk az odalátogatóknak. A rövid köszöntő és Gergő atya imádsága után Márton katona kíséretében lámpásainkkal kezünkben énekelve vonultunk végig a belvároson egészen a Szent Mihály templomig. A templomban szülők, óvodapedagógusok és volt óvodásaink közreműködésével elevenedett meg Szent Márton élete.

Gergő atya az előadás után megáldotta a Márton napi pereceket, melyet Márton és a koldus osztott szét a gyermekeknek, amit ők megoszthattak szeretteikkel,

A délután a templomkertben egy agapéval zárult.

Szép, különleges, szemet gyönyörködtető ünnepünkről a sajtó is több fórumon beszámolt.

Ezt is szeretnénk Önökkel megosztani.

 

https://www.kisalfold.hu/galeria/lampasokkal-vonultak-a-soproni-ovisok/1

Összefoglaló videó itt található: https://fb.watch/os1FMfhbz7/ 

 

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde