Adventi mesenaptár

 

 

 

 

 

Szent Anna Óvoda-Bölcsődénk udvarára 24 kicsiny ablak nyílik. Pontosan annyi, ahány napot meg kell tennünk adventi utunk során, hogy megérkezzünk a betlehemi kis Jézushoz.

Ezek az ablakocskák december elsejétől adventi ablakokká alakultak át kis intézményünkben. Minden ablak egy számot és a számok mögött egy-egy mesét rejt. Egy fényes csillag mutatja meg minden nap, hogy a gyermekek hol is keressék az aznapi mesét, melyet mindig egy különleges vendég mesél el nekik.

 

 

DECEMBER 1.

Adventi naptárunk első ablakában lévő mesét Révész József, a Camerata Art’Issima művésze olvasta fel a gyermekeknek, melyet egy adventi, karácsonyváró koncert is követett. A Mozart-és Bach-muzsika igazán méltó volt arra, hogy elinduljunk a hosszúnak tűnő adventi úton.

 

 

DECEMBER 2-3.

Ezen a napon is megkerestük a csillaggal jelzett ablakot, és kíváncsian vártuk, ki is lesz a mai vendégünk. Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház színművésze érkezett hozzánk, aki az első betlehemesről és egy kis fáról mesélt nekünk. Nem csak prózai előadásában gyönyörködhettünk, hanem énekében is, hiszen Assisi Szent Ferenchez kötődő Naphimnuszt és egy régi karácsonyi népi éneket is elénekelt nekünk. Igazán felemelő volt kicsik és nagyok számára egyaránt!

 

 

DECEMBER 4-5.

Szent Miklós napja előtt Szekeres Krisztina, a Pro Kultúra Sopron közművelődési munkatársa előadásában hallhatták a gyermekek Szent Miklós püspök legendáját, valamint Zelk Zoltán egy kedves meséjét. Kriszta néni kedves mosolya, hangja magával ragadta a gyermekeket. A mesék után mikulásváró dalokkal örvendeztettük meg kedves vendégünket.

 

 

DECEMBER 6.

Ezen a napon igazán különleges vendég érkezett hozzánk. Szent Miklós püspök jött el, hogy jóságos szeretetével megajándékozzon minket és velünk töltsön egy kis időt. Ő olvasta fel a mai mesét, amit minden kisgyermek csillogó szemekkel figyelt. A mese után kiosztotta ajándékait a gyermekeknek. A csomagokba szép mesekönyveket rejtett a jószívű püspök.

 

 

DECEMBER 7.

Ma Németh Károlyné Sári néni jött el óvodánkba, hogy elolvassa adventi kalendáriumunk soron következő meséjét, mely a Didergő király volt. A gyermekek csillogó szemekkel követték a történetet, melyet a hosszú évtizedekig óvónőként dolgozó vendégünk mesélt el nekünk. Ezt követően beszélgettünk óvodásainkkal arról, hogy miként a mesében szereplő főhősnek, úgy nekünk is, nyitnunk kell mások felé, fontos, hogy észrevegyük, ha valaki valamiben szükséget szenved. Akkor leszünk boldogok és melegszívűek, ha sok jót, egyre több jót cselekszünk a mindennapokban. Különösen is itt van ennek az ideje, adventben! 

 

 

DECEMBER 8.

Igazán különleges volt a mai adventi mesekalendáriumunk felolvasása, hiszen nemcsak a Szent Annás óvodások voltak jelen, hanem a Szent Orsolya Óvoda nagycsoportosait is meghívtuk. A suszter manói c. mesét hallhatták a gyermekek, melyet Ősze Erzsébet, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa olvasott fel nekünk. Vele tartott még Komáromi M. Judit és Robotka Csabáné is, a könyvtár további két munkatársa, akikkel a mesehallgatást követően beszélgettünk a könyvtárba járás szabályairól és a kölcsönzésről. Kiderült, hogy kisgyermekeink közül sokan könyvtári tagsággal már rendelkeznek és rendszeresen látogatják az intézményt szüleikkel. Búcsúzóul vendégeink néhány könyvet ajándékoztak a csoportoknak, amivel a gyermekek olvasóvá nevelésének fontos feladatára próbálták felhívni a figyelmet.

 

 

DECEMBER 9.

Adventi mesenaptárunk 9. ablakát Szőcs Erika színművésszel közösen nyitottuk ki. A kilences szám mögött a Grimm testvérek Holle anyó című meséje rejtezett. Ezen alkalommal gyújtottuk meg adventi koszorúinkon a harmadik gyertyát, mely az öröm gyertyája. A hit, remény és öröm gyertyalángjai mellett énekszóval köszöntük meg vendégünk szép előadását.

 

 

DECEMBER 12.

Mai Holló című mesénket  a Szent György Lovagrend egyik tagja, Árendás György  mesélte el a gyermekeknek. Gyuri bácsit nagy szeretettel és örömmel fogadták a gyermekek, hiszen már járt  nálunk és szívükbe zárták a mindig kedves, mosolygós, viccelődő Gyuri bácsit, aki az egész délelőttöt velünk töltötte. A beszélgető körben, a tízórai alatt is velünk volt, majd a mese után közösen énekeltünk karácsonyi dalokat, amiket ő zongorán és gitáron kísért! Szeretettel várjuk vissza Gyuri bácsit!

 

 

DECEMBER 13.

Luca napján a Sopron Táncegyüttes egyik tagja, Szemerits Adél látogatott el hozzánk, hogy aznapi mesénket elmondja. Az első karácsonyi füzér történetét hallhattuk tőle, amit a gyermekek nagyon érdeklődve figyeltek. Adél szép tánca mellett gyönyörűen is énekel. A mese után egy karácsonyi népdalcsokorral kápráztatott el minket.

 

 

DECEMBER 14.

Adventi kalendáriumunk meséi tovább folytatódtak: 14-én Simon Andrea színésznő előadásában hallgathattuk meg a Szállást kérő Mária történetét. A mese ugyan ismeretlen volt a gyermekeknek, de a betlehemi Szent Család esete mindnyájuk szívét megdobogtatta. Másnap örömmel kerestük fel az adventi vásárban a betlehemet, ahol az ismerős szereplők néztek vissza ránk. A kis Jézus születésének ünnepére készülve még egy énekkel is megörvendeztettük a betlehemi Kisdedet.

 

 

DECEMBER 16.

Holzmann-Szalay Dóra, a Sopron Balett táncosa Pehelyke meséjét mesélte el a gyermekeknek. Dóra kedves, lágy hangja, mosolya magávalragadó volt. A táncoló hópihéről szóló mese után mi más is következhetett, mint egy közös tánc a balett-táncossal. Még a legkisebbek is velünk táncoltak és énekeltek szép karácsonyi dalokra. Szeretettel várjuk vissza Dórát!

 

 

DECEMBER 19.

A negyedik gyertya lángjával kiteljesedett adventi koszorú mellett Henczel Szabolcs atya olvasta fel mai mesénket. A három fenyőfa történetét ámulattal figyelték a gyermekek. Szabolcs atya meséje után közösen énekeltünk a betlehemi kisdedről.

 

 

 

DECEMBER 20.

A mai meséből, melyet Kelemen Dóra, a Szent Orsolya Gimnázium magyartanára mesélt el gyermekeinknek, megtudhattuk, miért is van csillag a karácsonyfák csúcsán. A kedves történet után Dóra néninek is énekeltünk, és invitáltuk egy kis játékra a bölcsődésekkel, majd mézeskalács-díszítésre az óvodásokkal. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat.

 

 

 

DECEMBER 21.

Az év együtt töltött utolsó napján, adventi mesenaptárunk 21. ablakát intézményünk igazgatójával, Kovács Andrással közösen "nyitottuk ki". Igazgató bácsi a Melyiket a kilenc közül című mesét mesélte el nekünk, melyet gitár-, és énekszóval színesített. Kedves, mókás, barátságos egyéniségével mosolyt csalt minden gyermek arcára. A szép, megható mese után közösen énekeltünk, majd elköszöntünk utolsó olvasónktól is!

Áldott karácsonyt kívánunk minden kedves vendégünknek, aki vállalta adventi mesekalendáriumunk egy-egy meséjének felolvasását, ezzel színesebbé téve adventi készületünket!

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde