Népmese hete a Szent Orsolya Óvodában

 

 

 

 

 

Népi ügyességi játékok

A népi ügyességi játékok idén egy mesevilágba varázsolták a gyerekeket. Megszólalhatott a csengő barack fája, a gyerekek hallhatták csilingelni az ezüst erdőt, végiglépkedhettek az égig érő paszulyon, játszhattak a kis fekete tyúk aranytojásaival, mászhattak a sárkány fateknőjére, repülhettek a jó boszorkány seprűjén, járhattak a veszélyes és mély mocsár csombékjain, kosárba dobhatták a varázs tököket és megfőzhették a kőlevest.

Nem véletlenül élvezték a régi játékok csodáját a gyermekek.

Néptáncbemutató – Táncház

Népmese hetünk keddi napján a Sopron Táncegyüttes táncosai kápráztattak el bennünket gyönyörű népviseletükkel és táncukkal.

Egy rövid viselet bemutató után verbunkot, majd magyarbődi lassú és friss csárdást láthattunk. 

A bemutatót követően a táncos pár minket is táncba hívott, ahol somogyi ugrós motívumokkal ismerkedtünk. Végül egy vonulós polgári tánccal és a gyerekek kedvenc "Huppi" táncával zárult a táncház. 

A kiskakas gyémánt félkrajcárja az óvodában

Szerdán az óvónénik, a gyermekek egyik kedvenc magyar népmeséjét, A kiskakas gyémánt félkrajcárját adták elő. A mesét egy gyönyörű népdallal vezette fel Zsófi néni és Hermina néni, illetve a meséhez kapcsolódó találós kérdéseken is gondolkodhattak a gyerkőcök. A mesét hanghatásokkal tették még izgalmasabbá az óvónénik. Nemcsak Niki néni és Dóri néni játéka, Hermina néni meséje, de a csodálatosan elkészített bábok és díszlet is mind hozzájárultak ahhoz, hogy ismét egy felejthetetlen közös élményben lehetett részünk. 

Bábelőadás az Orsolya Iskolában

A népmese projekthetünk keretében az Orsolya Iskola alsó tagozatára is ellátogattunk, ahol az első és második évfolyamos tanulóknak adtunk elő egy népmesét. A bábjátékot népdallal, dalfelismeréssel és találós kérdésekkel vezettük fel a gyerekeknek. Ha megfejtettek egy-egy találóskérdést, máris megjelent a mese egyik szereplője…így jutottak a gyermekek egyre közelebb ahhoz, hogy kitalálják melyik mesét is bábozzuk el nekik.

A Kiskakas gyémántfélkrajcár bábelőadást a gyermekek élvezettel nézték végig, majd a végén a közös ének után megsimogathatták, kezükbe vehették a bábmese főszereplőit.

Iskolások előadása

Izgatottan és mosollyal az arcunkon vártuk Népmese hetünk csütörtök reggelén a Szent Orsolya Iskolából érkező kedves vendégeinket. A három csoport összegyűlve, kicsik és nagyok a szőnyegre kucorodva hallgatták az iskolás gyermekek műsorát. A citera hangja szinte azonnal elvarázsolta az óvodásokat, akik az ismert dalokat a nagyobbakkal énekelték, a számukra ismeretlen énekeket pedig vidáman hallgatták, meg is tanulták. A citera mellett egy gitár is szerepet kapott az előadásban. Ám a népdalcsokrot népmesék is díszítették, melyet elvarázsolva hallgattak a gyermekeink. Az óvodásoknak elnyerte a tetszését általános iskolások kedves műsora, melyet bár nem hamuban sült pogácsával, de nagy tapssal, finom teával, süteménnyel, játékkal köszöntek meg nekik. 

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde