Árpád-házi Szent Margit ünnepe

 

 Ha az ünnepre szeretettel, örömmel készülünk, ha várakozásunk során a lelkünk egymáshoz ér, az adja az ünnep igazi értékét és melegét. Így készültünk óvodánk védőszentjének, Árpád-házi Szent Margitnak ünnepére. Ezen alkalomból a Szent Margit Alapítvány tagjaival, volt Orsolyás óvodásainkkal, szülőkkel, nagyszülőkkel együtt ünnepi szentmisén vettünk részt, melyet Marics István atya és Kovács Gergő Vilmos atya koncelebráltak a Szent Margit templomban, ami otthont adott óvodánk kiállításának is.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében csatlakoztunk az óvodák számára kiírt 7 alkalomból álló programsorozathoz. Ennek kapcsán ültettünk már szőlőtőt az óvoda udvarán, készítettünk evangéliumi igekártyákat, sütöttünk Szent Erzsébet kenyeret, karácsonyi koncertet adtunk elő.

Január hónapban a soron következő feladat egy helyi pályázat meghirdetése volt, mely gyermekeink részére egy rajzpályázat, Jézus a barátom címmel.

Milyen egy barátság, egy igaz, jó barát? Sirák fia könyvében ezt olvashatjuk:

„A hűséges barát erős támaszod, vagyont talál, aki ilyen barátra szert tesz. A hű barátnak egyszerűen nincsen ára, nincsen, ami vele értékben fölérne. Mint az élet balzsama, olyan a jó barát; akik az Urat félik, találhatnak ilyet. Aki az Urat féli, abból jó barát lesz, mert amilyen ő maga, olyan a barátja is.” (Sir 6, 14-17)

Legyünk hát hűséges, jó barátok, hogy életünk során mi is igazi, hűséges barátokra találhassunk! Olyan barátra, mint Jézus, akit gyermekeink a legkülönbözőbb baráti helyzetekben elevenítettek meg alkotásaik során. Láthattunk Alpokban síelő Jézust, láthatjuk Őt egy barátságos focimeccsen, de erdei kiránduláson, sátorozáson és beszélgetés közben is. Sok szép, kedves, a nézőt megmosolyogtató gyermekrajz született, melyek egytől egyig nyertes alkotások. A legérdekesebbnek vélt rajzokat a zsűri elnöke, Kovács Gergő Vilmos atya kis ajándékkal jutalmazta.

A barátok örömet szereznek egymásnak, néha megajándékozzák egymást. Mi énekünkkel és rajzainkkal ajándékoztuk meg a jelenlévőket.

Kisgyermekeink sem maradtak ajándék nélkül, hiszen a Szent Margit Alapítvány évek óta ezen a napon meglepetéssel készül óvodásaink számára. Idén a csomagok futóbicikliket és kismotorokat rejtettek.

A szentmise, a kiállítás megtekintése és a díjátadó végeztével visszamentünk óvodánkba, ahol régi óvodásainkkal egy bűvészműsort nézhettünk meg. A napot egy önfeledt játékkal zártuk.

 

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde