„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: |dq|Talpra magyar...|dq|da
Tartós szeretet nagyböjti élelmiszergyűjtés
Hamvazkodás a Szent Orsolya Templomban
Bál izgalmakkal, meglepetésekkel
Farsangi délutánok az Orsolyában - képgaléria
Szalagavató Szent Angéla ünnepén

Tudomány a vadonban 2.0

Véget ért a második is… Kezdődhet a 3. szervezése;-) De előbb egy rövid beszámoló arról, mi is történt június 13-15. között a „Felfedezés, kísérletezés, szórakozás” jegyében.

A keddi nagy vihar után nehezen képzeltük el, hogy szerdán le tudunk kerekezni Hegykőre. Szerencsére, reggelre biciklizéshez ideális idő lett és csak egy helyen kellett a sártengert kikerülve a Fertő-parti országúton tekernünk. Útközben megálltunk Fertőbozon, ahol Wesztergom Viktor bemutatta nekünk a Geofizikai Obszervatórium munkáját. Megtudtuk többek között, mire is fogják használni a mágneses nulltér laboratóriumot, milyen méréseket végeznek itt és még sok más érdekességet.

Hegykőre megérkezve, birtokba vettük a szállást, majd megalakult a négy csapat, melyeknek a három nap folyamán együtt kellett különböző feladatokat megoldaniuk, kísérleteket végezniük. Egyetemista segítőink is kisvártatva csatlakoztak hozzánk: Anna, Magdi és Sanyi. Ők az ELTE matematika-fizika, illetve fizika-kémia szakos hallgatói. Az első nap olyan feladatok vártak a csapatokra, melyeket vagy a harmadik napra kellett elkészíteniük (vizes rakéta, papírsárkány), vagy a kísérlet eredményessége (vagy eredménytelensége;-) több napot vett igénybe. Ilyen volt annak bizonyítása, hogy a rozsdásodás oxidálódás (lassú égés) – ez volt az eredményes, illetve egy főtt tojást kellett (volna) ecet, víz, cukor felhasználásával egy lombikba „bejuttatni” – na, ez volt, ami senkinek sem sikerült… A három nap során akár többször is lehetőség nyílt mikrohullámú sütő trafójával előállított nagyfeszültség segítségével fába égetni gyönyörű ábrákat ajándéktárgynak. Este a Ferenc atya (Reisner Ferenc) által készített kemencében langallót sütött nekünk Gombos József pékmester. Közkívánatra kiflit, kalácsot, kenyeret is készített. Nagy sikere volt mindegyiknek! Nagy izgalmat okozott, hogy a munkálatok közben újra lecsapott a vihar, többé-kevésbé beáztatva a pajtát, a csocsózók már szinte „vizicsocsóztak”;-)

Második nap az időjárás kicsit keresztbe húzta számításainkat. A délelőtt folyamán szegfűt színeztünk piros és kék színűre, ezt másnap már jól meg lehetett figyelni. Az egyetemisták segítségével kvízjátékot játszottunk, hangolódtunk a foci VB-re a világbajnokságok dalainak segítségével, activityztünk és „Egy perc és nyersz”-et játszottunk. Délután drón irányítás, mobil applikációs sebességmérés Doppler effektus segítségével, és az égés feltételeivel és felhasználásával kapcsolatos feladatok vártak a csapatokra. Estére finom bográcsgulyás készült Kata néni (Tóthné Kiss Katalin) és férje segítségével. Ehhez fogyasztottuk el az előző nap sütött kenyereket;-)

Harmadik nap végre olyan idő lett, hogy el tudtunk menni a Hanság-csatornához madárlesre. Itt a Nemzeti Park két munkatársa volt a segítségünkre: láttunk gólyatöcst, cankót, szürke gémet, nagy kócsagot, barna récét, kanalas gémet, de megcsodálhattuk a lenyűgöző szépségű szürkemarhacsordát is. Visszaérkezve Boda Brigi tartott nekünk egy rendkívül érdekes, gondolatébresztő előadást a „Hulladékmentes csoport” működéséről. Ebédre Seifert Bogi szülei készítettek nekünk nagyon finom paprikás krumplit. Ebéd után került sor az elkészült projektek bemutatására. Érdekes vizes rakéták készültek, az egyik csapat vizes repülőt alakított ki, de működőképes volt. A papírsárkányok reptetéséhez sajnos nem volt ideális idő, így csak a „szépségüket” tudtuk megcsodálni.

A táborzárás után Ferenc atya Gergő atya közreműködésével misét mutatott be nekünk. Pakolás, takarítás után fáradtan, de élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Hálás köszönet:

  • a Szülőknek, akik az oda- és visszaúton a csomagokat szállították,
  • akik gyümölcsöket ajánlottak fel,
  • akik a főzésben, sütésben segítettek,
  • egyetemista segítőinknek: Bärnkopf Annának, Pesthy Sanyinak és Träger Magdinak,
  • Maros Peti szüleinek az egyetemisták fuvarozásáért és a kuglófért,
  • a Szülői Választmány anyagi támogatásáért,
  • és nem utolsó sorban kollégáimnak: Böröcz Mária, Nagy Árpád, Tóth Norbert tanároknak a rengeteg segítségért!

Barta-Barát Lászlóné

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde