„Sehol sincs a prófétának kevesebb becsülete, mint saját hazájában és családjában.” (Mk 6,4)

Tudomány a vadonban 2.0
Nyári tábor – Szentgyörgyvölgy
„Nem lehet feledni, nem, soha…”
Felvidék határtalanul - 4. nap
Felvidék határtalanul - 3. nap
Felvidék határtalanul - 2. nap
Felvidék határtalanul - 1. nap
Elballagtak végzőseink

Tudomány a vadonban

HegykőIskolánkban idén első - és remélhetőleg nem utolsó - alkalommal került megrendezésre Barta-Barát Éva néni, Nagy Árpád tanár úr, Böröcz Marika néni és Tóth Norbert tanár úr szervezésében a Tudomány a vadonban elnevezésű természettudományos és biciklis tábor, melynek a hegykői Közösségi Ház adott otthont. Ezalatt a három nap alatt változatos programokkal, érdekes kísérletekkel és sok-sok nevetéssel indult a részvevők számára a nyári szünet, na meg persze egy kellemes izomlázzal. :)

Június 13-án, kedden reggel indultunk neki utunknak Sopronból, ahonnét kényelmes tempóban haladtunk a Fertő-parti bicikli úton Hegykő irányába. Érkezés után elfoglaltuk a szállásunkat, majd kezdetét is vette a program. Négy véletlenszerűen kialakított csapatba rendeződve kellett feladatokat megoldanunk a három nap során, volt amelyet egyből abszolválni kellett, de volt, amelyre mindhárom nap rendelkezésünkre állt. Elsőként Éva néni tartott nekünk egy előadást a Fibonacci-számokról és a Fibonacci-spirálról, ehhez kapcsolódó feladatunk természetfotók készítése volt, melyeken szerepelnie kellett a nevezetes spirálnak. Ezután kaptunk anyagokat egy árral szemben úszó tutaj elkészítéséhez, egy újrahasznosított PET-palack madáretetőhöz, melyeket szintén a tábor végéig tudtunk elkészíteni, illetve előkészítettünk csapatonként egy-egy levelet egy csütörtöki kísérlethez, amelyben kioldottuk a levelekből a klorofillt.

1_nap1. nap

Ebéd után nekiindultunk az első terepfeladatunknak, ahová a négy csapat mindig a négy kísérőtanár egyikével ment. Egy nap mindenki kettő terepfeladatot oldott meg, így a második este végeztünk a gyakorlati természettudománnyal. A mi csapatunk először Árpi bácsival ment a Fertő-nádasba, hogy egy növényhatározással kapcsolatos feladatot oldjon meg, de a későbbiekben hasznosítottunk hínárok által képzett oxigént Norbi bácsival egy biokémiai kísérlet keretei közt, Marika nénivel készítettünk egy olyan tutajt, ami képes volt átúszni egy patak egyik oldaláról a másikra egy egyenes mentén, és végül Éva nénivel mértük meg ugyanennek a pataknak a vízhozamát egy seprűnyél, egy pingpong labda és egy számológép segítségével. Ezek a feladatok hatalmas csapatmunkát igényeltek, így a tábor végére azokkal is szoros barátságot kötöttünk, akiket ezelőtt esetleg csak látásból ismertünk a suliból. Második nap Sántha Erzsi néni is meglátogatott minket, vele különböző élelmiszerekből, például mustárból, tejfölből, chipsből vagy sörből mutattunk ki keményítőt, sótartalmat, vagy éppen cukrot, illetve délután megmértük vele a hegykői horgásztó (és hirtelen felindulásból egy táborozó nyálának) pH-ját, klórtartalmát, nitráttartalmát és még pár másik értéket is. Külön érdekesség volt sokunk számára az is, amikor első éjjel egy csillagászati előadást tartott nekünk a Magyar Csillagászati Egyesület két soproni tagja.

2_nap2.nap

Két feladat között persze mindig volt időnk kikapcsolódni is, sokunk igénybe vette a pingpong- és csocsóasztalokat, a kovácsműhelyben barkácsolt, házi készítésű gravírozóval rajzolt fára vagy átbiciklizett Fertőhomokra, ahol egy remek kosárpályát találtunk. Hála a jószívű szülőknek sok finomat is ettünk két főétkezés között, kaptunk cseresznyét, epret, banánt, dinnyét, de második este a gulyásleves mellé több mint 130 darab palacsintát is sütött nekünk az egyik kedves apuka, ami különösen kellemes meglepetés volt az egész napos túrázás és játék után.

3_nap3. nap

Utolsó nap tartottunk még egy kvízt és egy ügyességi vetélkedőt, ahol egyaránt szükségünk volt tantárgyi tudásra, de kreativitásra, gyorsaságra és fantáziára is. A táborzárás után nem sokkal hazaindultunk, és sok új tapasztalattal, tudással, na meg persze szép emlékekkel vágtunk neki a domboknak.

Szerző: Boda Brigitta

science

© 2016 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium