„Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót haragosaitokkal és imádkozzatok üldözőitekért és rágalmazóitokért.” (Mt 5,44)

Lezárult a tánciskola
Újabb „kopaszok” léptek a nagygimisek közé
Lelkigyakorlaton voltak a soproni Szent Orsolya Gimnázium leendő érettségizői
Évkezdő kópházi zarándoklat

Az Év élőlényei, látogatás Szombathelyen

A biológia szakkörösökkel február közepén Szombathelyre utaztunk a Savaria Múzeumba, úti célunk az Év élőlényeiről tartott előadássorozat meghallgatása volt, hiszen a szakkörös társaimmal az iskola alsós évfolyamában a mi feladatunk lesz ezen állatok és növények bemutatása. A délutánt a Savária Múzeumba kezdtük ahol megnéztünk két tárlatot. A Múzeum nagyon patinás lett. Nem oly régen újították fel, szép rendezett park veszi most körül. Kalauzunk Ivanicsné Szekeres Krisztina volt, aki sok érdekességet mesélt a környék történetéről.

Az első kiállítás amit megnéztünk „Szertárból kiállítás”. A tárlat nagyon érdekes volt, hiszen egy iskolai szertár anyagait mutatták be. Láthattunk ott régi szemléltető plakátokat, formalinnal tartósított és kitömött állatokat, csontokat. Igaz érdekesség volt egy emberi embrió, ilyet még korábban nem láttunk.

Ezek után Szombathely és környékéről nézhettünk meg egy összeállítást, ahol ókori leletek alapján ismerhettük meg a térség történelmét. Láttunk még régi ékszereket, pénzérméket, fegyvereket, a sok hasznos információt történelem órákon is tudjuk majd hasznosítani.

Ezt követőn a Múzeum dísztermében került sor az Év élőlényeit bemutató előadásokra. A környék egyetemeinek kiváló szakembereinek segítségével ismerhettük meg a különböző egyesületek által megválasztott élőlényeket:

Az év rovara: nagy szarvasbogár
Az év madara: tengelic
Az év emlőse: mogyorós pele
Az év fája: vadalma
Az év hala: lesőharcsa
Az év vadvirága: hóvirág
Az év kétéltűje: égkék

Az előadások rendkívül széleskörűek voltak, sok minden érdekes részletet megtudhattunk az élőlényekről, nemcsak a rendszertani helyükről, élettani felépítésükről, hanem akár a művészetekben játszott szerepükről is.

Haza utunk kalandosra sikerült, hiszen a nagy ködben alig volt a pár méter látótávolság, ha lassan haladva is, de szerencsésen megérkeztünk Sopronba.

Az előadás képei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

http://www.szombathely.hu/onkormanyzat/onkormanyzati-hirek/dr-puskas-tivadar/bemutattak-az-ev-elolenyeit.9880/

 

Szerző: Bóna Anna, 9ag.

 

© 2016-2019 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium