„Úgy van Isten országával, mint azzal az emberrel, aki magot vet földjébe. Akár alszik, akár virraszt, s éjszaka van vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja, hogyan.” (Mk 4,26-27)

Fotókiállítás az iskolánkban: Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek
Diáksport Nap eseményei
Rendhagyó történelemóra
Rendhagyó irodalomóra

Gombocz Zoltán Helyesírási Verseny

Hagyományos jelleggel idén áprilisban is sor került a városi Gombocz Zoltán Helyesírási Verseny lebonyolítására. A több mint 38 éve folyamatosan megrendezésre kerülő megmérettetésnek Roskó Mária nyugalmazott pedagógus volt a kitalálója, majd a Gárdonyi iskolában néhai Koloszár Ildikó magyartanár valósította meg és indította útjára. Utána Kiss Andrea felsős magyartanár lett az egyik főszervező. A verseny névadója, Gombocz Zoltán soproni születésű nyelvész és nyelvtudós volt, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként a finnugor-és magyar nyelvtudományokat kutatta.

Az eredetileg felső tagozatos (7-8. évfolyam) diákoknak szóló versenyt 2006-ban kibővítették az alsó tagozat irányába és a 4. évfolyam csatlakozásával vált egésszé a koncepció. Az alsó tagozat koordinátora a kezdetektől Kelemen Jánosné, alsós munkaközösség-vezető. A verseny lényege, hogy az adott évfolyam diákjai körében felmérje, hogy milyen kibővített helyesírási tudással rendelkeznek. Azaz az alapvető, tanórákon tanult szabályokat hogyan tudja alkalmazni nehezebb feladatok kapcsán. A feladatsor alsó tagozaton tartalmaz tollbamondást is. A versenyhez a városi általános iskolákon kívül a körzeti iskolák is szoktak csatlakozni. Minden évfolyamon az első 3 helyezettet nevezik meg az eredményhirdetésen.

A versenyzők között az előző évekhez hasonlóan megtalálhatók voltak orsolyás diákok is, akik igen szép eredményekkel öregbítették iskolánk hírnevét:

7. évfolyamon 1. helyezést ért el: Tokodi Gergely Csaba 7. bg osztályos tanuló

8. évfolyamon 2. helyezést ért el: Egyed Boglárka Eszter 8. ag osztályos tanuló

Szívből gratulálunk a versenyzőinknek és felkészítő tanáraiknak!

Írta: Kelemen Dóra

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde