„…jobban örülnek a mennyben egy megtérő bűnösnek, mint
kilencvenkilenc igaznak, akinek nincs szüksége megtérésre.” (Lk 15,7)

Évkezdő kópházi zarándoklat
Iskolatáskák, tanszerek megáldása a soproni Orsolya templomban
Veni Sancte – 272. alkalommal a Szent Orsolya-iskolában

Hamvazkodtunk

Március 1-je nemcsak a meteorológiai tavasz kezdete, nekünk sokkal fontosabb napot jelez: hamvazószerdával kezdetét vette a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjti időszak.

A szerda reggeli szentmisén minden osztály képviseltette magát, a mise végén pedig Kovács Gergő Vilmos atya, iskolánk lelkésze a tavalyi szentelt barkák hamujával rajzolt keresztet a hamvazkodók homlokára, figyelmeztetve: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”.

A nagyböjti időszakban a 14. évüket betöltött katolikusok számára szigorú böjti nap a hamvazószerda mellett nagypéntek, amikor Krisztus halálára emlékezünk – ezeken a napokon az egyház rendelkezése szerint csak egyszer étkezünk, melyen kívül még kétszer vehetünk magunkhoz valamit erősítésül, és fontos a hústól való tartózkodás. Nagyböjt péntekjein is hagyjuk ki étrendünkből a húsételeket! Emellett természetesen vállalhatunk egyéb megtartóztatást is, szórakozásban, egyéb ételektől, és gyakoribb imádsággal, jócselekedetekkel hozzuk meg saját áldozatunkat!

2017-ben a nagyhét április 10-én, hétfőn kezdődik, húsvétvasárnap pedig április 16-ra esik. Készüljünk rá méltó lelkülettel!

 

© 2016-2019 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium