„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

Merjetek álmodni, higgyetek magatokban - Orsolyás Ballagás
A szavak ereje: Talpra magyar...

A közös játék öröme – Ádámok és Évák Sopronban

A 2023/2024-es tanév őszén különleges projektbe kapcsolódott be iskolánk, melyet a Soproni Petőfi Színház szervezett. A teátrum igazgatója, Kiss József 2010-ben a szolnoki Szigligeti Színház akkori igazgatójával, Balázs Péterrel vett részt először az országos színházi nevelési programban, az Ádámok és Évák ünnepe elindításában. A rendezvény országosan nagy sikert aratott, és idén a soproni és Sopron környéki általános és középiskolások is újra belekóstolhattak egy darab színpadra állításának folyamataiba.

A Szent Orsolya Gimnázium 9–12. évfolyamos tanulói közül 23-an vállalkoztak a nagy feladatra, hogy feldolgozzák Madách Imre: Az ember tragédiája c. művének egy színét. Az őszi sorsoláson a mi iskolánk az athéni színt kapta feladatként, mely kihívás elé állította a diákokat és felkészítő tanáraikat, Kelemen Dóra tanárnőt és Varga Viktor tanár urat.

A felkészülést október végén – november elején kezdte el a csapat, mely során a szöveg értelmezésével és tömörítésével kellett kezdeni a munkát. A dramaturgi, rendezési és koreográfusi feladatokat a kezdetektől műhelymunka formájában oldották meg. A tanárokkal együttműködve sokat segített a csapatdinamikán a 12. évfolyam színpadi rutinnal rendelkező négyese: Kovács Dorka, Papp Zsuzsanna Cserne, Horváth Rudolf és Széplaki Márk, akik teljes erőbedobással fogták össze a társaikat, és lépésről lépésre tették igazi csapattá őket. A hetek során rengeteg plusz játékkal, oldófeladattal készültek, amelyek jó hatással voltak a diákok kifejezőképességeinek és a színpadi jelenlétének kibontására. A gyerekek rendkívül alázatosan álltak a feladathoz, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy igyekeztek minden próbán részt venni, melyek gyakorta pénteken délután voltak. A munkánkat segítette a színház egyik vezető színművésznője, Szőcs Erika is, aki kijelölt mentorként januárban tekintette meg az addig felépített jelenetet. Tanácsaival, meglátásaival sokat segített nekünk, valamint a premier napján is végig tartotta a lelket bennünk.

Az előadást két alkalommal, február 13-án és 14-én 19 órakor tekinthették meg az érdeklődők. Mindkét este során rengetegen voltak kíváncsiak a gyerekek munkájára, amit meg is háláltak. A közönség vastapssal jutalmazta a hónapokig tartó gyakorlást, mely hatalmas élményként marad meg a gyerekeknek és tanáraiknak. A madáchi világ megismerésén túl, az erkölcsi és örökérvényű igazságokon át számos egyéb dologgal gazdagodtak: új barátságokat, egymás megismerését, a csapatmunkában való jártasságot és önbizalmat is hozott ez a 3 hónap magával.

A szerda esti előadás után és a tapsrend közben elégedetten érezhette mindenki úgy, hogy: „Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”.

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde