„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

Merjetek álmodni, higgyetek magatokban - Orsolyás Ballagás
A szavak ereje: Talpra magyar...

Szent Márton ünnepe az alsó tagozaton

 

Szent Márton ünnepére minden évben nagy lelkesedéssel készülnek az alsó tagozatosok. Az ünnep hetén barkácsfoglalkozások keretében készítik el lámpásaikat a felvonuláshoz, tanulják az énekeket, amelyeket aztán közösen énekelnek. A németes csoportok számára Kiss Péterné Erika néni szervezésében Márton napi projekt délutánt tartottunk „Auf den Spuren Von Sankt Martin” címmel.

A Márton napjához kapcsolódóan egy német nyelvű történetet ismerhettek meg a résztvevők, melynek legfontosabb szavait elrejtették a teremben, azt megkeresték, majd párosították a magyar kifejezéssel. Szófelhő, szókígyó, trimino feladatokkal rögzítették a szavakat. Puzzleból kiraktak egy római katonát, egy rövid film alapján megbeszélték a katona felszerelését. Gyerekek által rajzolt képekhez (Szent Márton története) szavakat illesztettek. Gyurmából elkészítették a Márton napi libát, perecet, "Weckmann"-t. Egy a helyszínen megtanult libás dal éneklése közben mécsessel a kezünkben perdültek táncra. A végén egy ügyességi játékkal zárták a napot. Széken "lovagolva", kezükben doboz, amibe egyesével összegyűjtötték a libákat. Ajándékként linzer libával és a fénymásolt füzettel tértek haza a gyerekek.

A szervező Kiss Péterné munkáját az alsós némettanárok közössége Milchram Bernadett és Keresztény Renáta segítették.

Márton nap előestéjén került sor a várva várt felvonulásra, melyen nagy örömünkre szülők, nagyszülők testvérek népes serege kísérte tanítványainkat.

Kórusunk és a 3.a osztály Sündörgő csoportja részvételével kis műsorral örvendeztettük meg a jelenlévőket, majd iskolánk lelkésze Kovács Gergő Vilmos atya köszöntő szavai és áldása mellett indultak útnak az osztályok és járták végig énekszó kíséretében lámpásaikkal a Deák teret.

A felvonulást követően az iskola udvarán fogadtuk a népes vendégsereget, ahol hagymás libazsíros kenyér és forró tea várt mindenkit.

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde