„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Jubileumi szavalóverseny Petőfi és istenes verseink jegyében

Avagy virág vagy te?... légy virág, légy vigasz!
Legyen lelked szabad, legyen hangod igaz
az Ő ünnepségén

(Babits Mihály: Petőfi koszorúi)

Iskolánk 275. éves jubileuma alkalmából egyházmegyei szavalóversenyt rendezett a magyar munkaközösség. A megmérettetés mindhárom kategóriájában a legjobbak közé kerültek az orsolyás diákjaink is.

1747-ben négy Szent Orsolya rendi nővér érkezett Győrből Sopronba, feladatul kapták, hogy templomot és iskolát építsenek a városban. A 275. évforduló kapcsán iskolánk vezetősége jubileumi emlékévet hirdetett a 2022/23-as tanévre. Ennek egyik ünnepi rendezvénye volt április 14-én az egyházmegyei szavalóverseny, amelyen három kategóriában – 5–6., 7–8 és 9–12. évfolyamosok – vártuk a versmondókat. A megmérettetésre a soproni általános és középiskolák képviselőin kívül – a Gárdonyiból, a Rothból és a Berzsenyiből az orsolyások mellett – érkeztek szavalók Győrből, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvodából, valamint az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontból, a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodából, a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskolából és a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodából. Az elődöntőben – a Petőfi emlékév kapcsán az 5–6.-asok Petőfi: Szeget szeggel, a 7–8. osztályosok Petőfi: Dalaim c. költeményét szavalták, míg a nagygimnazisták Babits: Petőfi koszorúi c. versével szerepeltek. Az elődöntő 4–4 legjobbja került a döntőbe, ahol neves zsűri előtt a magyar irodalom egy istenes versét választották a diákok. A zsűri tagjai voltak: Szőcs Erika, a Soproni Petőfi Színház színművésze, Rakovszky Zsuzsa író–költő–műfordító, Szupper Fanni, a Pro Kultúra művészeti titkára, iskolánk öregdiákja, Zentai László költő–újságíró, dr. Wilfing János mérnök, az iskolaszék elnöke és Kóczán Péter brácsaművész, a Pro Kultúra ügyvezető igazgatója. Az elődöntőben segítőként iskolánk magyar és idegen nyelvi munkaközösségének tagjai is részt vettek.

A döntőben a következő eredmények születtek:

5–6. évfolyam:

  1. Szilágyi Dávid (Berzsenyi)
  2. Molnár Sára (Szent Imre, Komárom)
  3. Oláh-Locsmándi Anna (Szent Orsolya)

különdíjas: Gombás Boróka (Szent Orsolya)

7–8. évfolyam:

  1. Knoll Miklós (Szent Imre, Komárom)
  2. Kocsis Adél (Szent Orsolya)
  3. Gönczöl Máté (Szent Orsolya)

különdíjas: Ritecz Klaudia (Gárdonyi)

9–12. évfolyam:

  1. Somfai Borka (Apor, Győr)
  2. Vágány Luca Sára (Szent Orsolya)
  3. Németh Zalán Máté (Apor, Győr)

különdíjas: Németh Áron (Páli Szent Vince, Kapuvár)

A rendezvény elődöntőjével párhuzamosan Rakovszky Zsuzsa Soproni születésű és ma is városunkban élő Kossuth- és József Attila író–költő–műfordító volt iskolánk vendége. Vele beszélgetett Köves Andrea újságíró–műsorvezető, majd az orsolyás diákok és a vendégek is kérdezhettek az írónőtől, aki készségesen mesélt többek között arról is, hogyan születik meg egy regény, mire kell törekedni egy prózai és egy lírai mű fordításakor, illetve szóba került az is, hogy Rakovszky Zsuzsa miért élvezte a pár évvel ezelőtti karantén időszakát.

Gratulálunk szavalóversenyünk minden résztvevőjének, különösen a díjazottaknak!

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde