„Isten nem azért küldte Fiát a világba, hogy elítélje a világot,
hanem hogy általa üdvözüljön a világ.” (Jn 3,17)

Gyermeknap az alsóban
„Híres Orsolyám”
„Az Orsolya nemcsak nevel, oktat, de példát is mutat”
„Embernek lenni! Csak-embernek, semmi egyébnek”
Szülők Akadémiája: Földi-Kovács Andrea - Keresztény társadalmi felelősség
Szalagavató Szent Angéla ünnepén – „Véget ért a próbajáték…”
Floorball diákolimpia

Felemás zoknis nap

Iskolánk több osztálya is csatlakozott a felemás zokni világnapjához március 21-én, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-kóros embertársainkra, arra, hogy ők nem „gyengébbek”, „mások”, hanem ugyanolyan sokszínű személyiségek, mint bármelyikünk.

Március 21. – mert a Down kórosoknál a 21-es kromoszómából (ezért 21) nem kettő, hanem három darab van (ezért 3., vagyis március). Mivel a kromoszóma alakja egy zoknihoz hasonlít, ezért világszerte az emberek ezen a napon feltűnő felemás zoknit vesznek fel, ezzel mutatják ki, hogy elfogadják és támogatják a fogyatékkal élőket.

A világnap ötlete Stílianos E. Antonarakis genetikustól származik, elsőként pedig 2016-ban Svájcban tartották meg az eseményt. Magyarországon 2009 óta a Down Egyesület révén emlékeznek meg a világnapról. 2011-ben az ENSZ közgyűlés elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja legyen. Ettől kezdve az ENSZ minden tagállamának, nemzetközi szervezetének és a civil társadalomnak a figyelmét felhívja, hogy aktívan támogassa ezt a világ eseményt.

Ezért március 21-én nemcsak világszerte, de a mi soproni iskolánkban is többen megemlékeztek erről a világnapról, és készültek felemás zoknis fotók is ( a soproni TIT felhívására is) – az alsósok között több osztályban is, mint a 2.a-ban vagy a 2.c-ben, illetve felsőben a 7.b-ben, illetve a 11.bg osztályban is.

© 2016-2022 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde