„Ott színében elváltozott előttük.
Arca ragyogott, mint a nap, ruhája pedig tündökölt, mint a fény.” (Mt 17,2)

Kérjük támogassa adója 1%-ával a Szent Orsolya Rend és Alapítványt
Szülők Akadémiája: Földi-Kovács Andrea - Keresztény társadalmi felelősség
Szalagavató Szent Angéla ünnepén – „Véget ért a próbajáték…”
Floorball diákolimpia
A falusi lány mezítláb indult vágyai útján
Koszorúcska rekordszámú résztvevővel
Hűség nap: Akik a hazára voksoltak
Egyházmegyei Hittanverseny döntője

Fizikatúra: 3. helyen végzett a Szubatomi Részecskék

Az ősszel megrendezett fizikatúrán a Szent Orsolya Gimnázium II. kategóriában indult Szubatomi Részecskék csapata 3. helyezést ért el.

Az idén 17. alkalommal megrendezett fizikatúra nem a megszokott formájú, tantermi megmérettetés. Valójában egy kirándulás, ami alatt a csapatoknak 5 állomáson keresztül természettudományos, logikai feladatokat kell megoldaniuk. Ezt az akadályt ugrotta meg a 9.ag osztályból alakult háromfős csapat, a Szubatomi Részecskék, avagy Németh Júlia Emma, Belley Ámon és Nikl Ágoston.

A szervezők minden évben más témára alapozzák a feladatokat: tavaly a barlangok és karsztok éve volt, idén az üveg került reflektorfénybe. A verseny több kérdése kapcsolódott ehhez a témához. Kérdeztek az üvegházhatásról, ennek modellezéséről, üvegekbe vizet töltve, és egy alkalmazás segítségével meg kellett határozni bizonyos frekvenciájú hangokat, sőt, ezek segítségével még a Boci, boci tarkát is el kellett játszani. A természettudományokon kívül az irodalom és a nyelvészet is előkerült a verseny alatt. A túra közben egy csalimesét kellett írniuk a csapatoknak, aminek a témáját szintén az üveg képezte. A start Ágfalván volt, a Vadon lovastanyától nem messze, a cél pedig Brennbergbányán, ahol szendviccsel és itallal várták a beérkező csapatokat.

A túra befejeztével sem zárult le a megmérettetés. Két utófeladatot kellett beadniuk a résztvevőknek. A II. kategóriának az egyik feladat az üveggyártáshoz kapcsolódott. Ennek köszönhetően a Szubatomi Részecskéknek sikerült eljutniuk a Hirschler-Glas Kft. gyárába, ahol körbevezették őket. – Az ott szerzett ismereteket felhasználva, valamint a könyvtárban talált iratok segítségével írtuk meg a beadandó dokumentumot – mesélték a csapattagok. – A másik feladat teljesítéséhez öt fényképet kellett beküldenünk, ahol a csapattagok egy különleges üvegtárggyal vannak lefotózva. Arra kellett törekednünk, hogy olyanokat válasszunk, amelyeket mások nem.

– Sok tapasztalatot szereztünk, a túra alatt pedig kellemesen elfáradtunk – értékelték a 3. helyezettek. – Nagyon tetszett nekünk az útvonal, de közösen egyetértünk abban, hogy a gyárlátogatás volt a legizgalmasabb. Összességében nagyon élveztük ezt a megmérettetést.

Nikl Ágoston 9.ag

© 2016-2022 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde