„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Elkezdődött a várakozás ideje

Ádvent: a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy »meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk«. (…) Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” (Pilinszky János)

Elérkezett advent ideje – az első várakozásban töltött hétvégén a zsúfolásig megtelt orsolyita templomban Gergő atya megáldotta a családok, osztályok, közösségek adventi koszorúját. Hétfő reggel gyertyagyújtással indítottuk a napot két helyszínen: az Orsolya téri aulában a 10.bg osztály képviselői, a Horváth-házban a 7.b rövid kis műsora köszöntötte az adventet és lobbantotta lángra az első gyertyát.

Az advent szó jelentése „eljövetel”, a latin „adventus Domini” – az „Úr eljövetele” – kifejezésből származik. Az adventi időszak az előkészület, várakozás, reménykedés ideje, amelyet régebben böjttel is megszenteltek. A keresztény hagyományok szerint advent a karácsonyt megelőző négyhetes időszak ideje, az első vasárnap Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap, idén november 27-e – ez a nap nemcsak a várakozás elindítója, de a karácsonyi ünnepkör és a keresztény egyházi év kezdete is.

Az advent eredete a 4. századig nyúlik vissza – kezdetben hat, majd VII. Gergely pápa rendelkezésében négy vasárnapot írt elő a karácsonyt megelőző várakozásra. A katolikus egyházban az advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Az adventi koszorú első – lila – gyertyája a hitet szimbolizálja, majd jövő hétvégén követi a remény, majd az öröm rózsaszín gyertyája és utolsóként a harmadik lila, amely a szeretetet jelképezi.

Az első adventi „koszorút” 1839-ben készítette Johann Hinrich Wichern németalföldi evangélikus lelkész: 24 gyertyát – húsz pirosat a hétköznapokra és négy fehéret a vasárnapokra – helyezett el egy szekérkeréken, amelyet örökzölddel, főleg fenyőággal díszített fel, a gyertyák közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. A későbbiekben a gyertyák száma négyre fogyott, amely a négy adventi vasárnapot jelképezi.

Az advent időszaka alatt hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 6.45-kor hajnali misére várja a híveket Gergő atya. A gyerekek – az elmúlt évek hagyományaihoz híven – gyűjthetik a pecsétet a rorátékon való részvétellel, gyűjtőformájuk december 24-én felkerülhet a templom karácsonyfájára.

Fotó: Aszódi Réka (12.bg), Taschner Olivér (12.bg)

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde