„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Egy árvaház történetének beteljesedése – Átadták és megáldották a soproni Szent Anna Óvoda-Bölcsődét

Az egykor árvaházként működő, romos állapotban lévő épületre ráismerni is alig lehet, amelyből mára a mai kort teljesen kielégítő, modern, impozáns épületet faragtak. A Szent Annáról elnevezett óvoda-bölcsőde épületét szeptember 2-án Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke áldotta meg. A Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumhoz tartozó új intézmény 72 férőhelyes, két óvodai és két bölcsődei csoporttal várja a legkisebbeket.

Az átadó ünnepség a Szent Mihály-templomban vette kezdetét Veni Sancte püspöki liturgiával. A liturgia elején Kovács Gergely atya, a Szent Orsolya Iskolaközpont lelkésze köszöntötte a jelenlévőket és örömét fejezte ki a most megvalósuló álom beteljesedéséért, amelyet az óvoda és bölcsőde helyén lévő egykori árvaház házaspárja elkezdett.

Az evangéliumi részlet Szent Márk könyvéből hangzott el Jézus tanításáról a gyermeki lelkületben való újjászületésről. 

Püspök atya a gyerekek felé intézett rövid tanításában virágokhoz hasonlította az embereket. Párhuzamot vont a teremtett világ szépségével, egyediségével, a szívben rejlő kincsekkel. Felhívta a gyermekek figyelmét arra, ha mindenki a maga gazdagságát, jó képességét és tulajdonságait, mint a figyelmesség, a szeretet, az áldozatkészséget adja a társának az óvodában, akkor az a hely vonzó lesz. Nemcsak a gyermekek számára, de a szülők is biztosak lesznek afelől, hogy csemetéjük jó helyen van. Ebben a környezetben pedig az óvónők is elő tudják majd varázsolni a szépséget a gyermekszívekből.

Locsmándi Zsófia óvoda-bölcsőde igazgatóhelyettes asszony köszöntőjében ismertette a gyermektelen házaspár Lanius Anna és férje Voss Károly történetét, akik elhatározták, hogy a legkisebbek iránti szeretettől vezérelve saját otthonukból árvaházat hoznak létre. A Halász utcai családi otthon átalakítását 1768-ban kezdték meg. A család nagy segítője és támogatója Primes György városplébános volt. Négy évvel később, 1772 szeptemberében megnyílt az árvaház és fogadta a katolikus családok árván maradt gyermekeit – 12 kislány és 12 kisfiú lelt itt otthonra. Közel 170 évig működött eredeti rendeltetése szerint az épület, majd 1948-ig a Szent Asztrik Gimnázium internátusának adott helyet. Ezután az árvaház történetében hosszú és méltatlan évek következtek. Elmondta, a Szent Anna Óvoda-Bölcsőde alapítása méltó folytatása annak a több mint 250 évvel ezelőtti elképzelésnek, amit akkoriban a házaspár megálmodott. A Voss-árvaház alapításának 250. évfordulóján a Szent Anna Óvoda-Bölcsőde megnyitja kapuit, így újra katolikus családok gyermekei tölthetik meg élettel a falakat. A püspöki liturgiát és a köszöntőt követően egy meglepetés bábelőadással készültek az óvodapedagógusok Marék Veronika író egyik kedves története nyomán, amelyen Papp Attila színművész működött közre.

Az ünnepség az óvoda-bölcsőde helyszínén, a Halász utca 38. alatt folytatódott, ahová a vendégeket az új intézmény leendő óvodásai vezették. Az óvodások köszöntő énekkel kérték az áldást leendő otthonukra.

Az átadáson elsőként Kovács András a Szent Orsolya Iskolaközpont igazgatója ünnepi köszöntőjében kiemelte: igazi újjászületésnek lehetünk tanúi, egy 250 évvel ezelőtt kezdődött történet lesz teljessé, amikor a 275 éves Szent Orsolya-iskola szervezeti egységeként, egyfajta születésnapi ajándékként újra nyitja kapuit a gyermek-intézmény Szent Anna Óvoda-Bölcsőde néven. Találkozik a múlt a jelennel, hogy utat nyisson a jövőnek. Az épületegyüttes tagoltsága ezt a gondolatot hűen fejezi ki. Az utcafronti épületszárny patináját megőrizve eredeti fényében tündököl, az oldalsó épületszárnyak karéjáról teljesedik ki az óvodai és bölcsődei csoportszobáknak ténylegesen helyet adó épületrész. A jövő alapját pedig az itt dolgozó pedagógusok adják, hiszen aki minél kisebb gyermekekkel foglalkozik, az mindinkább a jövőt szolgálja. Ezt szimbolizálja a részlegesen vagy teljesen elbontott épületek újragondolása. A világos terek, a nagy üvegfelületek, az egybenyitható csoportszobák, fent közvetlen kapcsolatban a terasszal. A gyermekek külön birodalomban érezhetik magukat. Az épület színvilága szemet vonzó, belsőépítészete, dekorációja, bútorzata megérinti a szépérzéket.

A Példabeszédek könyve ezt írja: Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól – kezdte köszöntőjét Farkas Ciprián Sopron város polgármestere. Hangsúlyozta, életünk legmeghatározóbb alapjait gyermekkorunkban kapjuk és amikor felnövünk ezt adjuk át mi is. Mindezt pedig közösségben élve, hiszen emberré csak részben születünk, másik részben azzá nevelődünk. A szülő felelőssége pedig abban áll, hogy gyermekét megtanítsa az igazi értékekre. A polgármester örömét fejezte ki a város bölcsődéinek fejlesztéséért és az elkészült létesítmény megvalósulásáért.

Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta, külön öröm számára a funkcióváltással megvalósult beruházás, amely szemet gyönyörködtető, igényesen kialakított épületegyüttes. Az új intézmény jól reprezentálja a magyar kormány azon célkitűzését, amely a családot és a gyermeket az első helyre emeli.

Az ünnepségen avatóbeszédet mondott Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a mai világban különösképpen szükség van megfelelő példaképekre, mintákra gyermekeinknek. Utalt arra, hogy a mai napon, szeptember 2-án emlékezünk meg Szent Imre herceg halálának évfordulójáról, aki a magyar ifjúság védőszentje, így a kisgyermekeknek is. Példaképe a felnőtteknek alázatból, szorgalomból és hitből. Az államtitkár kiemelte, hogy sok nehézség van jelenleg a világban, de ezekre fel lehet készíteni gyermekeinket és magunkat is. Ebben itthon az egyházak, így a Katolikus Egyház is kiemelkedő segítséget nyújtanak, ezért nem véletlen, hogy akár a nevelésben, akár az oktatásban is támogatják a törekvéseiket.

Végül az intézmény fenntartója, Veres András megyéspüspök imát mondott és megáldotta az új óvoda és bölcsőde épületét.

Az óvodában és a bölcsődében is két-két csoport indul, 22 és 14 fővel. Az Egyházmegye az új bölcsőde kialakításával lehetővé tette, hogy már a legkisebb gyermekek nevelése is a katolikus hit jegyében történjen, felmenő oktatási rendszerben folytatva egészen az érettségiig.

A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium TOP-6.2.1-19 azonosítószámú Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című pályázati felhívásból megvalósult új bölcsődéje és a Magyar Katolikus Egyház Országos Óvodafejlesztési programjából megvalósult új óvodája az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország központi költségvetésének Egyházi működési, program és fejlesztési támogatások százszázalékos támogatásával valósult meg.

Forrás: https://gyor.egyhazmegye.hu/
Fotó: Gönczöl Szabolcs (10.AG)

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde