„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: |dq|Talpra magyar...|dq|da
Tartós szeretet nagyböjti élelmiszergyűjtés
Hamvazkodás a Szent Orsolya Templomban
Bál izgalmakkal, meglepetésekkel
Farsangi délutánok az Orsolyában - képgaléria
Szalagavató Szent Angéla ünnepén

Elkezdődött a jubileumi, 275. tanév

Nincs az a hosszú nyár, amely előbb-utóbb véget ne érne, sajnos vagy végre így történt idén is: a Szent Orsolya Gimnázium tanulóiként, tanáraiként és szülőiként megtartottuk a Veni Sancte szentmisét a hagyományoknak megfelelően a Szent Mihály-templomban. Az 5–12. évfolyamos gimnazisták augusztus 31-én délután, míg az 1–8. osztályos általános iskolások szeptember 1-jén reggel nyitották az évet.

A gimnazisták Veni Sancte szentmiséjét dr. Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta, koncelebrált Horváth Imre prépost–városplébános és Kovács Gergő Vilmos atya, iskolánk lelkésze. Dr. Veres András püspök úr szentbeszédében párhuzamot vont a szentleckében hallott – Szent Pál korintusiakhoz írt leveléből idézett – részlet és a felnőtt kereszténység, felelősségteljes nagykorúság között. Hangsúlyozta, a Szent Orsolya-iskola megad mindent, hogy itt a diákok hitbeli ismeretekben gyarapodhassanak és az Istenhez tartozásban tovább erősödjenek. De nemcsak kívülről kell várnunk a megerősítést, felelősek vagyunk egymás iránt, egymás papjai vagyunk – így tudjuk társainkat az isteni szeretethez, nagykorú viselkedéshez hozzásegíteni.

A szentmise után iskolánk igazgatója, dr. Kovács András nyitotta meg a tanévet. Kiemelte történelmi távlatban, hogy mekkora jelentősége volt/van annak, hogy 275 éve néhány orsolyita kedvesnővér Győrből Sopronba indult, kezükben a mariazelli Szűzanya szobrának másolatát szorítva, hogy városunkban is megalapítsák nevelőintézetüket. Az idei, jubileumi tanévben több jeles egyházi ünnephez – az Orsolya-naphoz, a decemberi és a márciusi lelki napjainkhoz – kapcsolódóan, illetve a májusi központi ünnepségen megemlékezük alapító eleinkről és az iskola 275 évéről. Az idei tanévet iskolánk 38 osztállyal, 13 napközis, 5 óvodai és – a most nyíló Szent Anna bölcsődében – két bölcsődés csoporttal indítja el, több mint 1100 kis- és nagydiák, valamint kisgyermek tartozik az orsolyás közösséghez közel 100 pedagógus felügyeletével, irányításával. Igazgató úr évnyitó beszédének utolsó gondolataként elhangzott: „A 2022/2023-as tanévet megnyitom!”.

Fotók: Aszódi Réka (12.bg), Taschner Olivér János (12.bg)

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde