„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Pí-nap matematikaversennyel és fotópályázattal

3,14 – március 14. A matematika leghíresebb száma, a π (pí) adja 1988 óta a nemzetközi Pí-nap nevét, 2019 óta pedig a matematika világnapja is, amelyhez évről évre egyre több hazai iskola is csatlakozik – így a Szent Orsolya Gimnázium is. Két megmérettetést kezdeményezett a DÖK: csoportos fotópályázat és szintén csoportos matematikaverseny is zajlott március végén – a részletekről a DÖK vezetősége számolt be.

A fotópályázaton a versenykiírás szerint matematikai témájú kép készítése volt a feladat, a felhívásra több kreatív pályamű is beérkezett. Márk Tímea tanárnő ajánlására rendeztük meg ezt a csapatversenyt, akit a zsűri tagjává is választottunk Kiss-Teleki Blanka Ágnes tanárnővel és Tóth Norbert tanár úrral együtt.

A verseny eredménye:

  1. helyezett: Papp Zsuzsanna Cserne, Kovács Dorka, Horváth Rudolf, Széplaki Márk 10.bg
  2. helyezett: Aszódi Réka 11.bg, Aszódi Kinga 6.bg, Aszódi András 4.b
  3. helyezett: Németh Márton, Németh Marcell, Széplaki Márk, Szöllősi Bálint 10.bg

Szintén a Pí-nap alkalmából szervezett a DÖK matematikai csapatversenyt, amelyen a résztvevő 15 csapat tagjainak logikai feladatsorokból álló online tesztet kellett kitölteniük, amihez egy óra állt a rendelkezésükre.

A feladatsorokat Márk Tímea, Sántha Erzsébet, dr. Molnárné Debreczeni Judit és Benczéné Székely Anikó tanárnő szánta állította össze.

A verseny eredménye:

5–6. évfolyam 1. helyezett: Dobos Katica, Csonka Emília, Garay Boglárka Kata

7–8. évfolyam 1. helyezett: Kárpáti Koppány László, Sándor Kristóf, Szarka Máté

9–10. évfolyam 1. helyezett: Németh Márton, Joób János, Németh Marcell ÉS Mayer Réka, Rákóczy Júlia, Zagyvai Csenge

11–12. évfolyam 1. helyezett: Végh Kristóf, Elter Dalma, Sárvári Réka

Pí- (πí) nap: 3,14 – 03. 14. – talán a véletlennek köszönhető, hogy ez a nap Albert Einstein születésnapja (1879) vagy Stephen Hawking halálának a napja (2018). Két tizedesre kerekítve 3,14 a matematika egyik legnevezetesebb számának, a π-nek (a Ludolph-féle számnak) az értéke. (Pontos értékét senki nem tudja – tavaly nyáron svájci tudósok 62,8 billió tizedesnél jártak, miután több mint 108 napig dolgozott a gépük.) A Pí-nap ötletadója Larry Shaw, a π hercege fizikusprofesszor volt, a San Franciscó-i Exploratorium Természettudományi Múzeum munkatársa. Az ottani kutatók ezen a napon (2017-es haláláig Shaw vezetésével) ünnepi megemlékezéseket tartanak a múzeum kör alakú csarnokában, majd elfogyasztják az alkalomra készített gyümölcsös pi-téket. A nyalánkságokat rendszerint feliratozzák is, természetesen a π szám minél több tizedesjegyével.

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde