„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Nándi, a vers- és immár drámaíró

Alpár Nándor (10.ag–X.) rendületlenül halad művészi útján – a lírát nem hanyagolva írja verseit, de mellette a dráma világában is barangol. Új alkotása soproni témát érint: a selmeci akadémia városunkba költözése és a diákhagyományok állnak a középpontjában A selmeci ifjak című drámájának. A művet egy országos pályázatra írta, ahol a legfiatalabb nevezőként kiemelték, és mentort is kapott, aki az év során – a program folytatásaként – beavatja a drámaírás rejtelmeibe.

2022 januárjában hirdette meg a Déryné Program Barangoló alprogramja a drámaírói műhelyét, amelyre február 28-ig várták amatőr drámaírók alkotásait. A műhely célja az volt, hogy fiatal vagy pályakezdő drámaíróknak adjon lehetőséget a kibontakozásra; Alpár Nándi ráakadt a kiírásra, és úgy döntött, megpróbálja. A választott témája a selmeci–soproni akadémiai hagyományokhoz kötődött.

– A választott témám közel áll a szívemhez, a hazafiasság, hősiesség mindig is sokat jelentett nekem, és mivel ez a selmeci téma amúgy is feldolgozatlan az irodalomban, ezért gondoltam, hogy itt az idő megmutatni a világnak ezt a történetet – mesélte Nándi. – Emellett kis korom óta édesapám révén belelátok a selmeci hagyományokba, amelyek nagyon megfogtak. A drámaíráshoz nélkülözhetetlen volt az anyaggyűjtés, először is elolvastam Tassonyi Ernő: Aki a párját keresi című könyvét, ami tökéletesen bemutatja a hagyományokat, emellett a továbbiakban találkozni szeretnék dr. ifj. Sarkadi Sándor professzorral, aki majd segít abban, hogy történelmileg pontos legyek.

A Barangoló drámaírói műhely szakmai bizottságának szavazatai alapján Nándi drámája továbbjutott a következő fordulóba, a felkészülők közé. A program keretében az elkövetkezendő nyolc hónapban Lukácsy György, a Nemzeti Színház irodalmi munkatársa segíti mentorként a munkáját.

A szakmai bizottság értékelésében a következőket emelte ki Nándi drámájáról: „Egy 16 éves jelentkezőről beszélünk. A drámatervezet felépítése érthető. Kiváló témának minősül az eddig feldolgozatlan selmeci akadémiai hagyományokról és az átköltözésről drámát írni. (…) A fiatal írójelölt azt szeretné megírni 4 barát történetén keresztül, mit jelent a Selmectől való elszakadás és az új élet hajnala Sopronban, ahol ismét azzal kell szembesülnie a barátoknak, hogy elszakíthatják a várost hazájuktól, így végül csatlakoznak a diákok a rongyos gárdához.”.

– A mentorprogram nagy lehetőséget jelent nekem – vallotta az ifjú drámaíró. – Örülök, hogy ilyen fiatalon felfigyeltek rám, és megtanítják nekem a szakma „szabályait”. Érzem, hogy ezzel képes leszek elindulni azon az úton, amire vágytam. A mentorprogramról egyelőre annyit tudok, hogy kéthetente fogok találkozni a kijelölt mentorommal, de arról, hogy mit fogunk csinálni csak találgatni tudok. Valószínűleg írásgyakorlat lesz, párbeszédfejlesztés, szereplők közti kapcsolatok színdarabban való megjelenítése – bármi lesz is, nagy izgatottsággal várom!

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde