„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: |dq|Talpra magyar...|dq|da
Tartós szeretet nagyböjti élelmiszergyűjtés
Hamvazkodás a Szent Orsolya Templomban
Bál izgalmakkal, meglepetésekkel
Farsangi délutánok az Orsolyában - képgaléria
Szalagavató Szent Angéla ünnepén

A szeretet több a hitnél

„… az ember szeretetre született. Mégis, szeretni is nehéz, s a szeretetet elfogadni is nehéz…

A szeretetre született ember állandó élménye, hogy egyrészt nem szeretik »eléggé«, másrészt hogy nem engedik szeretni, vagy nem engedik »igazán« szeretni…

De az igazi szeretet igazi próbája mégis, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.” – írta Pilinszky János 1962-ben az Új ember hasábjain és olvashattunk az aulában megrendezett vándorkiállításon.

Iskolánk szolgált a Pilinszky János emlékkiállítás első helyszínéül a városban. A kreatív, színes, kéziratokat, fotókat, az emberi–lelki mélységeket bemutató tárlatot – A szeretet több a hitnél címmel – Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából készítette a Kertész Imre Intézet, és tavaly november 27-én, a költő 100. születésnapján indult országjáró útjára. Sopronba a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. szervezésében került, első állomáshelye pedig a Szent Orsolya Gimnázium volt, ahonnan jövő héten megy tovább hatállomásos soproni „látogatására”.

A 14 roll-upon megjelenített tablósor nem egy hagyományos irodalomtörténeti pályaképet kíván bemutatni, hanem a költő életművét és legfontosabb, mindannyiunkat egyaránt érintő témáit vonultatja fel: Isten, szeretet, hit, részvét, szenvedés, a koncentrációs táborok botránya, a megváltásra váró bűn – lírai és prózai Pilinszky sorok kíséretében. A bemutatón nemcsak Pilinszky rövid életrajzával és költészetének kiemelkedő motívumaival ismerkedhettünk meg, de néhány kevésbé ismert epizóddal – a költő egyik nagynénje például rendházat alapított Rákospalotán, amely egyben fiatalkorú prostituáltak börtöneként is szolgált – és a belőle fakadó töprengéssel is találkozhattunk.

Az iskolánkban néhány napig tartott kiállítást diákjaink nagy része órák keretben, illetve egyéni látogatáson is felkereste.

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde