„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Második lett a fizikatúrán a Trinomiális Heurisztika

Nemrégiben tartották a fizikatúra eredményhirdetését, melyen a Szent Orsolya Gimnázium 8.ag osztályából alakult Trinomiális Heurisztika csapat korosztályában a 2. helyezést érte el.

Fizika és túra – talán elsőre összeegyeztethetetlennek hangzik. Pedig évek óta bizonyítják iskolánk csapatai is, hogy nemcsak összeillik, de még élvezetes is. A 8.ag osztályból Kőrösy Veronika, Gombás Iván és Nikl Ágoston – vagyis a Trinomiális Heurisztika – vett részt az őszi eseményen.

– Mindenképpen valami ütős és egyben tudományosnak hangzó nevet szerettünk volna – mesélték a tagok. – A trinominális a binominális nomenklatúra előtagjának ,,bővítéséből” jön – mivel hárman vagyunk –, a heurisztika pedig a felfedezésekkel járó „heuréka”-élményre utal. A fizikatúra tulajdonképpen egy kirándulás, melyet még októberben, az őszi szünet előtt rendeztek meg, ahol öt állomáshelyen különböző természettudományos feladatokat kell megoldani Volt ökológiai kérdés, készítenünk kellett egy denevért, amit röptetnünk is kellett, sőt, még verset is írtunk.

A túrát megelőzte egy „beugró” feladat, amely a 2021-es barlangok és karsztok éve témakörhöz kapcsolódott: a résztvevőknek tablót, illetve infógrafikát kellett készíteniük, melynek eredményét a zsűri a vetélkedésen szerzett pontszámokhoz hozzáadott. Az előfeladatnál Vera, Ágoston és Iván felosztották egymás között a tennivalókat, mint ahogyan a kirándulás során is építettek a közös munkára.

– A túra a Fehér Dániel-forrástól indult, onnan egy térkép segítségével találtuk meg az öt állomást – tett hozzá a csapat nevében Iván. – Jártunk a görbehalmi, brennbergi erdő egy részében, állomáshely volt a Béke-kilátónál és a mucki Erdők Háza vadasparknál, jártunk a Várhelynél is, majd a Béla-forrásnál zárult a fizikatúra. Ez mintegy 10 kilométeres út volt, kellemesen elfáradtunk, de nagyon élveztük. Nagy bennünk a versenyszellem, és jó volt, hogy mivel máshogy láttuk a kérdéseket, a megoldásokat, mindegyikünk hozzátette a tudását, ötletét.

Az orsolyások a 7–8. osztályosok kategóriájában indultak, mintegy 50 – az ország minden részéből érkezett – csapattal mérkőztek meg, és nyerték el a dicsőséges 2. helyezést. Az eredményhirdetést a Berzsenyi-gimnáziumban rendezték, ahol a csapattagok 5500 forint értékű utalványokat nyertek.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde