„Az Úr valóban feltámadt...” (Lk 14,34)

Madarak és fák napja
Az írásbeli érettségi első napja...
Ballagás Sopron szívében
Nagyböjti lelki nap – kirándulással, templomlátogatásokkal és Eperjes Károllyal
„A víz érték! Becsüld meg!”
„Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!”
Farsang az iskolában
Szalagavató: emlékezés és hálaadás

Vízkereszt – 20+C+M+B+22

Január 6-án, vízkereszt ünnepén ért véget a karácsonyi ünnepkör és kezdődött meg a farsang. A szokásokhoz híven iskolánkban szentmisével és házszenteléssel emlékeztünk az ünnepre.

Január 6-án reggel az orsolyita templomban tartott szentmisét Kovács Gergő Vilmos atya, ahol az osztályok három fővel képviselték magukat. A vízkereszti hagyományos házszentelési szertartás az óvodában kezdődött csütörtökön, majd pénteken az iskola telephelyein folytatódott. Reggel az alsósok termeit áldotta meg Gergő atya a Deák téren, majd következett a Horváth-házi, majd az Orsolya téri épületszárny is, ahol „Békesség e háznak! És minden lakójának!” beköszönéssel tért be minden helyiségbe a ministránsokkal és az énekes kíséretével. A termekben és irodákban a békesség mellett Isten áldását kérte Gergő atya a tanulókra, a tanítókra, tanárokra és minden dolgozóra. A házszentelés során a korábbi krétás felírás helyett idén is matricával került ki az évszám és a „Christus Mansionem Benedicat” („Krisztus áldja meg e házat!”) kezdőbetűi: 20+C+M+B+22. A népi hagyomány szerint a három betű jelzi a háromkirályok nevének rövidítését (is): Gáspár/ Caspar, Menyhért, Boldizsár.

A vízkereszt ünnepét – első jelentésében –, a háromkirályok imádását a kisded Jézusnál Lukács és Máté evangélista örökítette meg könyvében. Ehhez a naphoz a keresztény egyház életében a későbbiekben hozzákapcsolódott Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban, valamint a kánai menyegzőn a víz borrá változtatása, Jézus tanítói működésének első csodája. A katolikus egyház január 6-án vízszenteléssel és házmegáldással szenteli meg az ünnepet.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes
Fotó: Aszódi Réka (11.BG), Horváth Bálint (12.BG), Taschner Olivér (11.BG)

© 2016-2022 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium