„Én arra születtem és azért jöttem e világra, hogy tanúságot tegyek az igazságról.” (Jn 18,37b)

Lámpás felvonulás Márton napján
Rendhagyó történelemóra a soproni népszavazásról
Befejeződött a teljes felújítás
Tanári zarándoklat 2021-ben
1956-ra emlékeztünk – „Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.”
Szent Orsolya napján
Országos döntőbe jutottak tanulóink
Közlekedésbiztonsági nap

#koltogyerek – „A vers számomra a legegyszerűbb kifejezésmód”

10–12 fiatal együtt – nem hangoskodik, bulizik, hanem verseket olvas. Alpár Nándor (X.) és baráti köre egyfajta kultúrmissziót teljesít: bebizonyítja, hogy verset írni és olvasni igenis menő.

Alpár Nándor ihletett perceiben verset ír, majd ha teheti, fel is olvassa azokat barátainak, versszerető közönségének. – Először augusztusban szerveztem olvasóestet, akkor az volt a célom, hogy jobban megismerjenek, lássák, hogy több vagyok, mint amit a mindennapokban látnak – meséli Nándi. – Októberben már másoknak is lehetőséget adtam a bemutatkozásra. Az amfiteátrum tökéletes hely erre: egyrészt belátni egész Sopront, másrészt nagyon kedvelt a fiatalok körében.

A költészet nem magányos esemény, kell hozzá közönség, vallja Nándi, ezért is szervezi a felolvasóesteket, valamint azért, hogy megtalálja mindazokat, akiket érdekelnek a versek – hallgatni másokét vagy írni a sajátot.

– A vers számomra a legegyszerűbb kifejezésmód, feldolgozom a bennem dúló érzelmeket, a velem történt eseményeket – mondja az ifjú költő. – Verseim többnyire melankolikusak, annak ellenére, hogy alapvetően vidám ember vagyok – ha ki tudom írni magam, könnyebb vidámnak lenni. Mióta verselek, sokkal pozitívabb lettem, így könnyebb másoknak is támaszt és örömet nyújtani. Úgy gondolom, a 21. században sem idejétmúlt a verselés, szükség van rá, hogy olyan gondolatokhoz, érzésekhez juttassuk az olvasót, amelyeket a mindennapokban nem él meg. Nem szabad kiszolgálnunk a rohanó világot, szavainkkal segítenünk kell ellazulniuk az olvasóknak, hallgatóknak.

Nándi első versét hetedik osztályban vetette papírra: – Egy adventi teaház meghittsége hozta az ihletet, akkor éreztem először, hogy megállt az idő… Manapság leginkább a természet ad inspirációt, időnként annyira erős az ihlet, hogy csak a vers megszületése után jövök rá: egy-egy természetet idéző kép mögül milyen erős, másodlagos tartalom bukkan elő – minden tervezett tudatosság nélkül.

Nándi további célja az, hogy minél többen megismerjék, újabb felolvasóesteket szervezzen, a későbbiekben pedig egy kötetnek is nagyon örülne. – Ehhez az ihlet mellett persze pénz is kell, tudom. Egy év alatt száz versem gyűlt össze, ha csak a legjobbakat válogatom ki, egy–másfél év alatt összejönne egy kötet belőlük.

Végül adódik a kérdés: milyen is egy jó vers? Elsősorban hangulata, kell, hogy legyen, szükségesek a költői képek és a rímek – a szótagszám néha még megbicsaklik, nem szabályos, de ez nem szegi Nándi kedvét.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes

© 2016-2021 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium