Húsvéti Üdvözlet

„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: |dq|Talpra magyar...|dq|da
Hamvazkodás a Szent Orsolya Templomban

A tervek a múlt örökségére épülve a jelen álmaival a jövőbe mutatnak

Az őszi szünetben befejeződött iskolánk több mint tíz éve tartó, 2,9 milliárd forintos uniós és hazai forrásokat felhasználó felújítása. A mostani végzősök sem jártak még iskolában, amikor 2010-ben elkészült a nagy tornaterem. Az építkezésnek néhány korábban használt tanterem is „áldozatul” esett, így – mivel a diákok létszáma folyamatosan emelkedett – mindenképpen szükség volt új termekre. Az Orsolya téri tetőtér beépítésével látszott megvalósíthatónak a terület növelése; 2014 októberében a Soltész Miklós államtitkár úr jelentette az iskolában tartott sajtótájékoztatón, hogy Magyarország Kormánya támogatja a beruházást, amely 2016-ban valósult meg, és készült el az új 1000 négyzetméteres 3. emelet. A munka nem állt meg, először az Orsolya téri épület nyílászárócseréje, majd teljes villamoshálózat-felújítása történt meg, ezt követte a 2019 végén indult teljes rekonstrukció, melynek során a két belső udvar lefedésével elkészült egy kisebb tornaterem, tetőteraszok, és bővült a földszinti aula.

Megújult az épület teljes belső tere, a burkolatok, újabb terek is nyíltak, feltárták a cifra folyosó alatt található Lourdes-i barlangot és az apácakertbe vezető lépcsősor is. 2020 szeptemberében a megszépült Orsolya téren tudtuk elkezdeni a tanítást, a Széchenyi téri szárny rekonstrukciója pedig elkezdődött, melynek eredményeivel ebben a tanévben már részleteiben megismerkedhettünk. A belső terek és a homlokzat teljes megújulása mellett elkészült a kibővült ebédlő és új konyha, valamint a díszterem, régi pompájában tündököl a Cifrafolyosó, visszaállították az eredeti főbejáratot a Várkerület felől, illetve mindkét épület akadálymentes lett a liftek beépítésével. A felújított termekbe pedig folyamatosan érkeznek az új iskolabútorok, és egyre több teremben kerül fel a falra a régóta várt digitális tábla. Az október 28-i átadó ünnepségen részt vett dr. Veres András megyéspüspök és dr. Pápai Lajos emeritus megyéspüspök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fürjes Zoltán államtitkár, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián jelenlegi és dr. Fodor Tamás előző polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint több minisztériumi, illetve megyei, járási és városi tisztviselő.

– Van olyan átadás, amikor a szónok, és van, amikor maga az átadott épület beszél: az Orsolya-iskola az utóbbi kategóriába tartozik – szögezte le Semjén Zsolt. – Diákként gyakran találkoztam olyan fizikai–kémiai kísérlettel, amikor a tanárainknak el kellett magyarázniuk, mit is kellett volna látnunk, ha a kísérlet sikerül… Itt ezt nem kell elmondani, elmagyarázni, a példamutatóan elkészült kivitelezés megmutatja, ráadásul a rohamosan dráguló építőanyagárak ellenére sem kellett a műszaki tartalmakat csökkenteni. A kormány Szent István-i küldetése, hogy országépítő legyen, az ország java is ezt követeli meg. Nehéz helyzetben – a pandémia alatt – vágtunk bele hatalmas építkezésekbe. Az iskolafejlesztés a jövőbe fektetett tőke anyagi és szellemi értelemben is. Az egyházi intézmények, mint az Orsolya-iskola is egy entitás, de két aspektus, két valóság: az egyházi vonatkozása a vallás gyakorlása, a hit átadása, de állami feladata is van, hiszen közoktatási kötelezettséget lát el. A világi hatalomnak az egyik feladata, hogy biztosítsa az egyház szabad vallásgyakorlását, a másik pedig, hogy a közfeladat ellátásához finanszírozást nyújtson. Ennek a feladatának tett eleget a kormány, amikor segítette az iskola felújítását – karöltve a várossal és az egyházmegyével.

Barcza Attila Sopron és környéke országgyűlési képviselője kiemelte, az Orsolya-iskola intézményeiben óvodás kortól érettségiig a gyerekek, diákok valós értékek szellemében növekednek, nevelődnek. Így az épületek megújulásának nemcsak a diákok, szülők és a pedagógusok örülnek, de fontos az egész városnak és a katolikus közösségnek is. Barcza Attila köszönetet mondott a szülők és a pedagógusok mellett a kivitelező munkásoknak is, az egyháznak, valamint az ország és a város vezetésének, külön kiemelve dr. Molnár Ágnes képviselő munkáját, aki minden létező fórumon lobbizott azért, hogy a műszaki tartalom csökkentése nélkül folytatódjon a rekonstrukció.

– Nálunk nemcsak az országépítés fontos, hanem a templomfelújítások is: városunkban és környékén ugyanis 24 templom szépülhet meg a közeljövőben. Kívánom, hogy iskolások generációi tapasztalhassák meg ebben az iskolában a tanulás és a tudás értékét – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

– Intézményünk életében történelmi ez a pillanat, hiszen építése óta nem esett át ilyen jelentős felújításon – hangsúlyozta dr. Kovács András, iskolánk igazgatója –, pontosabban akkor sem, mert nem egyidőben építették az egyes épületrészeket. Szép születésnapi ajándék ez a jövő évi 275. jubileumhoz. – Józsa Dávid tervei a múlt örökségére épülve a jelen álmaival a jövőbe mutatnak – tette hozzá az Igazgató Úr, aki név szerint mondott köszönetet mindazoknak, akik a tervezéstől a kivitelezésig sokat tettek és dolgoztak az Orsolya-iskola rekonstrukcióján.

Az elkészült teljes épületet dr. Veres András megyéspüspök szentelte fel, majd lezárásként dr. Kovács András igazgató és helyettesei épületbejáráson mutatták be a vendégeknek a megszépült–megújult Orsolya-iskolát. Az átadási ünnepségen fellépett a Camerata ART'issima  kamaraegyüttes – melyben közreműködött Révész József, iskolánk óraadó tanára is – és az iskola kamarakórusa, a rendezvény narrátora Bősze Bernadett, a Szent Orsolya Gimnázium egykori növendéke volt.

Írta: Horváthné Berta Ágnes
Fotó: Pap Richárd (12.BG) és Filep István

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde