„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Szent Orsolya napján

Október 21-én a katolikus egyház és természetesen iskolánk is megemlékezik Szent Orsolya vértanú szűz emléknapjáról. Idén szentmisével, majd diáknapi programokkal tettük különlegessé a napot.

Szent Orsolya brit királylány volt a hagyomány szerint a 4. vagy 5. században. Miután egy pogány herceg házassági ajánlatot tett neki, Orsolya háromévnyi haladékot kért, ezalatt társaival – 11 ezer szűzzel – zarándokútra indult Rómába. (Más legenda szerint szüzességet fogadott, ezért elutasította a lánykérést.) Az útjukat szárazföldön és vízen tették meg, míg Kölnnél a pogányok – egyes feltételezések szerint a hunok – lenyilazták Orsolyát és társnőit. Tisztelete a keresztény egyházban a 8. századtól már írásos emlékekben is őrződik, Merici Szent Angéla pedig Szent Orsolya oltalma alá helyezte az általa alapított rendet a 16. században, ezért később orsolyitáknak nevezték el őket. Őket, iskolánk alapítóit…

Az alsó tagozatosok és az 5–6. évfolyamosok reggel a Szent György-templomban szentmisével indították a napot, ugyanebben az időben a 7–12.-esek a nagytornateremben vehettek részt misén. Ezt követően diáknapi programok közül válogathattak a felsősök és a nagygimnazisták. A felsősök és kisgimnazisták filmet néztek, majd élő torpedójátékon vehettek részt, illetve röplabdázhattak és kidobózhattak a kis tornatermekben. Az 5–6. osztályosok kirándulni is mehettek.

Szent Orsolya ünnepén alsó tagozatosaink a délelőtt folyamán tartalmas programokon vehettek részt. Az ünnephez kapcsolódóan közösen barkácsoltak. Elsőseink és másodikosaink játékos, zenés előadás részesei lehettek. Harmadik negyedikeseink a készülve a HÜSÉG 100 program ünnepi eseményére a jubileumhoz kapcsolódó helyszíneket kerestek fel a városban illetve több osztályunk közös erdei kirándulás keretében látogatta meg a Lövérekben található Nemzeti Emlékparkot.

Az élményekben gazdag délelőttöt követően, a délután folyamán az óvodásokat láttuk vendégül a hagyományos Orsolya napi játszóházunkba. Nagy örömünkre sokan látogattak el iskolánk Deák téri épületébe, ahol megismerkedhettek Szent Orsolya legendájával, közösen játszottak és az ünnephez kapcsolódó tárgyakat hajót, koronát, királylány figurát barkácsolhattak.

A nagygimisek közül a 9–11. évfolyamosok táncversenyen vettek részt: a kilencedikesek a 70-es, a tizedikesek a 80-as, a 11.-esek pedig a 90-es évekből választhattak zenét a táncos koreográfiájukhoz. A mozgás mellett a szigorú zsűri – minden 12. évfolyamos lehetőséget kapott a pontozásra – figyelt a ruhaválasztásra is. Amíg az eredmények összesítése megtörtént, a nagygimisek egy DÖK által összeállított, 20 kérdésből álló kvízt oldottak meg. Az események lezárultával a DÖK vezetősége eredményt hirdetett: minden évfolyamon a győztes osztály tortát nyert – így a 9.ag, a 10.bg és a XI.

Írta: Horváthné Berta Ágnes, Kükedi József Tiborné
Fotó: Horváth Bálint Gergely (12.BG)

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde