„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

1956-ra emlékeztünk – „Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.”

„Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?

Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?”

Iskolánk hagyományaihoz híven október 23-a alkalmából a 11. évfolyam, közülük pedig a 11.bg osztály mutatta be az 1956-os forradalom előtt tisztelgő előadását. Márai Sándor szavaival (Mennyből az angyal) tették fel újra az elévülhetetlen kérdéseket, melyekre sem akkor, sem azóta nem várunk és nem is tudunk választ adni.

1956. október 23-án egy rendszer remegett meg Magyarországon. Fiatalok: diákok, egyetemisták, munkások elégelték meg az elnyomó hatalom büntetlen játszadozásait – és követelték többek között a szovjet csapatok kivonását, szabad, egyenlő és titkos választásokat, vélemény- és szólásszabadságot, csupa olyan dolgot, ami a ma emberének már természetes és vitathatatlan alapjoga. A rövid szabadságharcot november 4-én vérbe fojtották a tankok, a megtorlások, kivégzések, majd a tömeges menekülések.

A Szent Orsolya Gimnázium 11.bg-sei átéléssel, korhű ruhákban jelenítették meg a forradalom szeletkéit prózai és lírai részletekkel, énekekkel – az 1. órában az 5–7. évfolyamnak és a 8.a, 8.b osztálynak, a 2. órában a 8.ag, 8.bg mellett a teljes nagygimnázium vált értő–érző hallgatójává, álélőjévé a kiragadott történelemnek. Az alsósok felvételről követték az október 23-i műsort.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes
Fotó: Horváth Bálint Gergely (12.BG)

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde