„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Sikeres kilencedikes matematikusok

Az idei tanévben harmadik alkalommal rendezték meg a Katolikus Középiskolák Matematika Versenyét, amelynek három fordulóját végigmenetelték iskolánk kilencedikesei. Az országos döntőben is szép eredményt hoztak: Németh Marcell (9.bg) 4., Széplaki Márk (9.bg) 9. és Fodor Zsigmond (9.ag–IX.) 10. helyezést ért el.

A Katolikus Középiskolák Matematika Versenyére az idén – négy évfolyamon – összesen 709-en jelentkeztek, ebből 210 kilencedikes – köztük a három orsolyás bekerült az 1–10. hely egyikére. Az 1. fordulóban tesztjellegű feladatsort töltöttek ki, a 2. fordulóban kidolgozós feladatokat kaptak, míg a döntőben – április 20-án – szintén kidolgozós, gondolkodtató, logikai feladatokkal dolgoztak a fiúk. A 9.bg-seket a felkészülésben Sántha Erzsébet tanárnő, Zsigát dr. Molnárné Debreczeni Judit segítette.

– A versenynek az első fordulója egy online teszt volt, a második fordulót és a döntőt az iskolában írtuk meg – mesélte Marcell. – Ezek kifejtős feladatsorok voltak, és 90 perc állt rendelkezésünkre, amely a feladatok nehézségéhez mérten kevés volt. Erzsi néni tartott felkészítést Google Meeten, ennek során sok új feladattípussal találkoztunk. A felkészülés során a nehézséget az okozta, hogy csak 2019-ben indult a verseny, emiatt kevés korábbi feladatsor állt rendelkezésünkre. Elégedett vagyok az eredményemmel, jövőre is szeretnék indulni.

– A helyezésemmel meg vagyok elégedve, igazából nem is gondoltam, hogy az első tíz helyezett között leszek – szögezte le Széplaki Márk. – Sokféle feladat volt, függvényes, törtes egyenlőtlenségek, logikai, geometriai – olyanok, amelyeknek már tanultuk idén az alapjait vagy még fogjuk. A pandémia valamilyen szinten igazából meg is könnyítette a dolgokat, mert csak az iskoláig kellett mennünk versenyezni. A versenyzést mindenképp folytatom, idén még hátravan a Zrínyi matekverseny.

– Ez a verseny mindenképpen az eddigi legnehezebb verseny volt, amin részt vettem – tette hozzá Fodor Zsigmond. – A feladatok mindegyike eléggé nehéz volt, és időből se volt sok. Az eredményemmel nagyrészt meg vagyok elégedve, bár szerintem lehetett volna jobb is, ha többet gyakorlok.

szerző: Horváthné Bertha Ágnes

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde