„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Tovább szépül és fejlődik az Orsolya

cimerA tervek szerint az eddig két állandó telephelyen működő intézményünk két éven belül négy helyre bővül, a gyerekek pedig 1–18 év között járhatnak az Orsolyába. Az Orsolya és Széchenyi téri iskolaszárny mellett a lövéreki óvodában folyt állandó munka, ehhez kapcsolódott tavaly januárban a Deák téri épület. Az iskolánkat fenntartó Győri Egyházmegye döntése értelmében az egykori AMI épülete is az iskola használatában marad, valamint a Halász utcában hamarosan bölcsőde is nyílik – a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium égisze alatt.

Dr. Veres András megyéspüspök nemrégiben jelentette be, hogy a Győri Egyházmegye megvásárolja a volt AMI épületét. – A tárgyalások már folynak az eddigi tulajdonos Soproni Egyetem alapítványával, így rövid időn belül a Deák téren állandó otthonra lelnek iskolánk alsósai – mondta el dr. Kovács András igazgató. – Az egy éve – alsósaink és 5., 6. osztályos általános iskolásaink által – használt épület tágas, világos, nagy tantermekkel, közösségi terekkel rendelkezik. Mielőtt tavaly az alsó tagozatunk átköltözött az épületbe, a legszükségesebb felújításokat megtettük, a még hátralévő fontos munkálatokat pedig – a vizesblokkok bővítését, a nyílászárók cseréjét, a végleges konyha és étkező kialakítását, az udvarrendezést és új iskolabútorok beszerzését – a nyári, illetve a hosszabb iskolai szünetek alatt végezzük el.

Mivel a városban nagy igény mutatkozik egyházi fenntartású bölcsőde iránt, így a katolikus egyház úgy döntött, hogy a Halász utcai volt árvaházat alakíttatja át bölcsődének, és kerül a Szent Orsolya-óvoda, illetve -iskola irányítása alá. Az építkezés már elkezdődött, nagy munkagépek bontják a 250 éves épület egy részét, hogy átalakíthatóvá tegyék a legkisebbek számára. A bölcsődeépítés állami támogatással valósul meg, és az optimista tervek szerint két éven belül fogadhatnak itt kisgyermekeket.

Iskolánk főépületeiben is folynak a munkálatok: a Horváth-ház felújításában az utolsó ütemet kezdték a szakemberek. A szerkezetépítés mindenhol megtörtént, kialakult az új konyha, étkező és a modern színházterem – a könyvtár és a díszterem helyén –, ez utóbbi 300 fő befogadására lesz alkalmas, színpaddal, korszerű technikával. – Az eddigi zsúfoltság megszűnik, tágas osztálytermeket alakítunk ki, a több kisebb terem pedig alkalmas lesz a bontott matek-, nyelv-, valamint robotika- és médiaórákra – tudtuk meg az igazgató úrtól. – Jelenleg a második emelet burkolása, festése, valamint a gipszkartonszerelése zajlik.

A Horváth-ház felújítása rövidesen látványos szakaszába ér: felállványozzák az épületet, így elkezdődik a homlokzatfelújítás és a nyílászárócsere. Emellett az eléggé balesetveszélyes Széchenyi téri bejárat helyett a portát és a személyi forgalmat áthelyezik a várkerületi oldalra. Ez a bejárat eddig raktárként funkcionált, a falain és a tetején csodálatos stukkók és boltívek maradtak meg érintetlenül – ezek restaurálásával már végeztek a szakemberek. Így a Horváth-ház új bejárata sokkal biztonságosabb és esztétikusabb lesz az eddiginél.

– Egy időben több mint száz munkás dolgozik a Horváth-házban – zárta dr. Kovács András –, ezért úgy látjuk, esély van arra, hogy szeptemberben már birtokba vehetjük a megújult épületszárnyat. A teljes felújítással pedig reményeink szerint iskolánk 275 éves jubileumára, 2022-re végzünk.

Deák téri épület

A már 1871 óta működő Felsőbb Leányiskola, vagy Leánylíceum Deák téri épületét 1885 nyarán kezdték el építeni Hausmann Alajos tervei alapján, az oktatás 1886 szeptemberében kezdődhetett itt. Az épület azóta is oktatási intézményként funkcionál, a 20. század második felétől mint József Attila Gimnázium, majd József Attila Szakközépiskola és Szakmunkásképző 1994-ig; később pedig az egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete költözött be.

Volt árvaház

A Halász utcai volt árvaházat Voss Károly halála után felesége, Lanius Anna Dorottya alapította a 18. század közepén. Primes György városplébános a feleség halála után, 1772-ben nyitotta meg az árvaházat, melyben 12 fiút és 12 lányt neveltek. A többnyire katolikus szülők árváit 6 és 10 éves koruk között vették fel, a lányokat elsősorban a háztartási munkákra tanították, míg a fiúk „a köz számára éppen kívánatos mesterségekben szereztek jártasságot”. A Voss-féle árvaház az 1900-as évek elejétől 1948-ig a Szent Asztrik Gimnázium növendékeinek internátusaként is működött. Az államosítás után egy ideig munkásszállóként működött.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes
Fotó: Taschner Olivér János (10.BG), Milkovics Veronika

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde