„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Rendhagyó szalagavató – „Akik sokat kapnak, azoktól többet is várnak!”

Idén – mint annyi sok egyéb is – a végzős évfolyam szalagavatója is rendhagyó módon zajlott. A két osztálynak két különböző időpontban, a 12.ag-seknek január 29-én, pénteken, a XII. osztály tagjainak pedig január 30-án, szombaton tűzték fel osztályfőnökeik az utolsó évesek szalagját.

A hagyományokhoz híven a lányok sorfala között vonultak fel a fiúk az orsolyita templom szentélyébe, majd a lányok a padokban helyezkedtek el. Az osztályon és osztályfőnökökön kívül csak két szülő vagy rokon, családtag vehetett részt a szertartáson. Az olvasmány Hóseás próféta könyvéből származott, a szentlecke Szent Pál apostol Szeretethimnuszát idézte, az evangéliumi szakaszban Szent Márk szavait hallgathatták a résztvevők a tanítványok vetélkedéséről. Kovács Gergő Vilmos atya szentbeszédében hangsúlyozta: az orsolyás diákoknak az elmúlt 4, 8 vagy 12 esztendő alatt a templom második otthonukká vált. – Mi mindent itt kezdünk, és mindent itt, az Istennél fejezünk be. – emelte ki Gergő atya. – Arra hívlak benneteket, hogy hálát adjatok az eddig iskolában eltöltött 11,5 évetekért. Ez nem rövid idő, különösen, hogy ez alatt egy gyermekből, aki belépett az iskola kapuján szép lassan felnőtt lett. A mai napon adjatok hálát az életért, a szüleiteknek–szüleitekért, tanáraitokért, különösen osztályfőnökeitekért és egymásért! Legyen bennetek hála és legyen bennetek büszkeség: orsolyás diákok vagytok és orsolyás diákok maradtok, ezt soha nem fogják elvenni tőletek. A szalagot viseljétek úgy, hogy ahhoz mindig méltóak lehessetek! És ne feledjétek: „Akik sokat kapnak, azoktól többet is várnak!”.

A szertartáson ezt követően Gergő atya megáldotta a szalagokat – „amelyek a világban kifejezik hovatartozásukat” –, majd elsőként dr. Kovács András igazgató úrnak tűzte fel, illetve az igazgató úr Gergő atyának és az osztályfőnöknek. Baracskai Éva tanárnőnek, a 12.ag és Márk Tímea tanárnőnek, a XII. osztályfőnökének ugyan mellőznie kellett a kézfogást és az ölelést, de egy-egy személyre szabott kedves szóval indította el tanítványait a végzősök kihívással teli második – és egyben utolsó orsolyás – félévére.

A szertartás a Szent Angéla-himnusszal zárult.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes
Fotó: Ágota Benedek, Molnár Boldizsár, Pap Richárd, Szalay Márton, Taschner Olivér

 

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde