Húsvéti Üdvözlet

„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: |dq|Talpra magyar...|dq|da
Hamvazkodás a Szent Orsolya Templomban

Incze Zsuzsa és a Csellengők

Kedden délelőtt a 4. és az 5. órában Incze Zsuzsa, a több mint húsz évig nagy sikerrel futott Csellengők című televíziós műsor szerkesztője látogatott iskolánkba.

Az előadás előtt dr. Kovács András igazgató úr mutatta be a Csellengők című műsort a résztvevő 8–11. évfolyamosoknak, hiszen a mai 14–17 évesen számára az már nem ismert. 1994-től előbb a Magyar Televízióban, majd a Duna Televízióban futott a nagy sikerű riportműsor, amelynek 2014-ben ért véget a sugárzása. Ötletgazdája és szerkesztője, Incze Zsuzsa az elmúlt öt évben küldetésének érzi, hogy országjáró előadásokon adja tovább a Csellengők üzenetét.

– A Soul Asylum: Runaway Train című száma ihletett meg: az Egyesült Államokban milliós nagyságrendű volt már a 90-es években is a gyerekeltűnések száma, és sajnos ez addigra már nálunk is kézzel fogható valóság lett – mondta el Incze Zsuzsa. – Mit tudtatok kiolvasni a klipből? – fordult a szerkesztő a diákokhoz. – Elrabolt csecsemők, kábítószer, nemi erőszak kislányok ellen, családi veszekedések, és ez csak egy töredéke annak, mi minden történhet azokkal a gyermekkel, akik védtelenek. Mi van mindezek hátterében? A szülő, a család, a nevelés hiánya… és az egészséges, családon belüli kommunikáció hiánya. A ti generációtoknak nagy feladata van: ti vagytok azok, akik megtaníthatjátok szüleiteket is arra, hogy a szeretet bizonyságot követel: jó szót, érintést, simogatást vagy ölelést.

Az előadás során négy lány sorsát ismerhették meg a diákok: Andi, Andrea, Julcsi és Zsuzsika a csábítás áldozatai – figyelem, szerelem és főleg a pénz motiválta őket, hogy útra keljenek; úgy, hogy ezt a lépést nem beszélték meg szüleikkel. A következményeket pedig az egész család elszenvedte. Incze Zsuzsa szemléletes játékkal mutatta be, hogy a stricik, a „felhajtók” milyen eszközökhöz folyamodnak, hogy elérjék céljaikat: nagyon meggyőzően és ha kell, más lehetőséget kizárva kényszerítik áldozataikat arra, hogy nekik „dolgozzanak”. Nemcsak a fiatal lányok vannak veszélyben, hanem a fiúk is, hiszen a prostitúció és a drog kéz a kézben jár. Ezt is példázták a riportok a Csellengők című műsor 21 évada alatt.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes
kép forrás: moly.hu

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde