„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

A Szent Orsolya Iskola nevelőtestületének zarándoklata

November 9-én, egy borús hideg, esős napon – de annál nagyobb kedvvel és várakozással - indultak útnak a soproni Szent Orsolya Iskola pedagógusai. A zarándoklat szervezője és vezetője Kovács Gergő Vilmos atya, püspöki biztos – iskolalelkész volt.

Az úti cél a festői szépségű bécsi erdőben található, 1133-ban alapított Heiligenkreuz-i apátság volt. Európa legnagyobb ciszterci kolostora egyben a világ legrégibb ciszterci kolostora is, mely megalapítása óta folyamatosan működik. 1188-ban V. Lipót herceg ajándékozta a szerzeteseknek azt a nagy Szent Kereszt ereklyét, melyet máig is itt tisztelnek – ez Krisztus keresztjének a legnagyobb darabja az Alpoktól északra. 1802-ben megalapították a szerzetesek utánpótlását biztosító „Teológiai-Intézet”-et. Ez a létesítmény ma „XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskola”-ként működik, több mint 300 papnövendéke és szerzetes hallgatója van. (Egy itt tanuló magyar premontrei szerzetes, István diakónus idegenvezetésével jártuk be az apátság fontosabb helyszíneit.)

A program indításaként a Szent Kereszt ereklye-kápolnában közös szentmisén vettünk részt. Akik már a szentmise előtt betértek a kápolnába, abban a különös kegyelemben részesülhettek, hogy a felbecsülhetetlen értékű ereklyével kaphattak egyéni áldást.

A Szent Kereszt ereklye előtt bemutatott szentmisén Gergő atya vezetésével imádkoztunk nevelőtestületünk lelki közösségéért, családjainkért, iskolánkért és a ránk bízottakért. Szívből jövő énekelt imáinkat az óvónőkből, tanítókból, tanárokból álló alkalmi zenekarunk kísérte.

Páratlan lelki élményt jelentett az átimádkozott ősi falak között járni. Többek között megcsodálni a máig sértetlen üvegablakokat, eredeti állapotukban pompázó kápolnákat, helyiségeket, a többszáz éves intarziás, dúsan faragott bútorokat. Tiszteletet parancsoló az alapítás óta állandó napirend, mely szerint a több mint száz mai szerzetes is éli mindennapjait.

Felemelő érzés volt a szerzetesek déli imaóráján részt venni. Közösen megtapasztalni a megszentelt hely lelki kisugárzását.

A jó hangulatban elköltött közös ebédet követően indultunk utunk következő állomására, Mayerlingbe.

Habsburg Lotaringiai Rudolf osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg, Ferenc József és Sissy királyné fia, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse 1889. január 30-án, máig tisztázatlan körülmények között halt meg a mayerlingi vadászkastélyban. A tragédia helyszínét, a Rudolf trónörökös által építtetett vadászlakot Ferenc József lebontatta, helyén a bűnbánó karmeliták apácakolostorát, illetve kápolnáját építették fel, amely ma is látható.

Zarándoklatunk utolsó helyszíne a – méltán híres és csodálatos pompájában tündöklő - Hafnerberg-i kegytemplom volt. A lorettoi litánia elimádkozása és a hálaadó közös éneklés után hazafelé vettük az irányt.

Jó hangulatú, lelki élményekben gazdag napot tudhattunk magunk mögött. Jó volt az iskolai közegből kimozdulva együtt lenni, jókat beszélgetni és lelkileg feltöltődni. Bízunk benne, hogy a hagyományteremtő szándékkal szervezett zarándoklatunknak – mindannyiunk lelki üdvösségére és hivatásunk javára – lesz folytatása.

Szent Orsolya Iskola

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde