„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: Talpra magyar...

Évkezdő kópházi zarándoklat

– Az idei tanévünket is a Jóistennek ajánljuk fel Szűz Mária közbenjárását kérve – hangsúlyozta Kovács Gergő Vilmos atya, iskolánk püspöki biztosa, iskolalelkész a pénteki kópházi zarándoklat utáni szentmisén.

Szeptember 12-én a Boldogságos Szűz Mária neve napját tartjuk; az ünnepet Boldog XI. Ince pápa rendelte el annak emlékére, hogy 1683-ban a keresztény seregek megfutamították a Bécset ostromló török hadsereget. A Szent Orsolya Gimnázium közösségének szép hagyománya, hogy év elején gyalogos zarándoklaton, majd szentmisén kérik Szűz Mária közbenjárását – ünnepnapjához közel – a kezdődő tanévre. Pénteken, szeptember 13-án mintegy 260-an, az elsőstől a 12. évfolyamosokig, kiegészülve volt orsolyás diákokkal, a tantestület tagjaival és szülőkkel vágtak neki a csaknem 10 kilométeres zarándoklatnak az Orsolya tértől a kópházi kegytemplomig. A városban – az Új utca, Várkerület, Ikvahíd utca, Balfi utca, Hosszú utca útvonalon – rendőri biztosítással vonult az orsolyás zarándokok menete, majd a Pihenőkeresztet elhagyva, a balfi erdőben töltött rövid pihenő után elcsendesedve, rózsafűzért mondva ért a csapat Kópházára, ahol a falun keresztülvonulva jutott a kegytemplomig. A templomajtóban Németh Antal atya, Kópháza – így a kegytemplom –, Balf és Harka plébánosa köszöntötte a zarándokokat, örömét fejezte ki, hogy minden évben egyre többen vállalják a hosszú utat, hogy a Szűzanyához érjenek. A szentmisén Gergő atya az egész orsolyás közösség új tanévét a Jósisten oltalmába ajánlotta Szűz Mária közbenjárását kérve. A közös felajánlás mellett mindenki letehette gondolatban kéréseit, az idei évre vonatkozó könyörgéseit, fogadalmait az oltárra.

A szentmisét agapé zárta, a kópházi közösség vendégelte meg az orsolyás diákokat, tanárokat, szülőket. Önzetlen segítségüket, ajándékukat Gergő atya minden orsolyás nevében köszönte meg.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde