„Ha ketten közületek egyetértve kérnek valamit a földön, meg fogják kapni mennyei Atyámtól.” (Mt 18,19)

Pillanatképek az új épületrészről
Veni Sancte – egy különleges tanév kezdetén
Egy történelmi tanév vége

„Csodát művelt erős karjával”

Idén is részt vett a Szent Orsolya Gimnázium a Győrben megszervezett 2. Ifjúsági Mária Zarándoklaton, amelyet idén „Csodát művelt erős karjával” mottóval rendeztek meg. Március 7-én, csütörtökön a nagygimnazisták, pénteken pedig az 5–8. évfolyam diákjai, osztályfőnökei és a kísérőtanárok utaztak a megyeszékhelyre.

Mindkét csoport vonattal érkezett Győrbe, ahol első állomáshelyként a Nagyboldogasszony-székesegyházat keresték fel, benne a Könnyező Szűzanya kegyképét. A hagyomány szerint a képen látható Mária – aki alvó gyermekére hajolva imádkozik – 1697. március 17-én reggel véres könnyeket hullatott. Az évforduló alkalmából tartják meg minden évben a Könnyező Szűzanya búcsúját – az alkalomhoz kapcsolódva második alkalommal látogattak Győrbe az egyházmegye 5–12. évfolyamos diákjai.

A bazilikában dr. Veres András megyéspüspök és Bognár István plébános fogadta a diákokat, István atya elmesélte a kegykép történetét, majd bemutatta a székesegyházban őrzött gyolcskendőt, amellyel a véres könnyeket felitatták.

A székesegyházból az egyetemi sportcsarnokba vonultak a diákok, ahol zeneszóval fogadta őket a nagy részben a Szent Orsolya Gimnázium diákjaiból és tanáraiból álló ének- és zenekar. A közös éneklés után következett a szentmise, amelyet dr. Veres András püspök úr celebrált az egyházi iskolák lelkészeinek koncelebrálásával. A misét követő ebédszünet után a nagygimnazistáknál a tanúságtételek következtek. A Mária Iskolatestvérek közösségéhez tartozó Berki Tamás Ózdról származott, majd családjával Budapestre költözött, ahol a bulik, új lehetőségek között lassanként a drog rabjává vált. Egy megrendítő találkozása Jézussal azonban jó útra terelte. Zanderson, becenevén Zani egy 28 éves orvos–misszionárius, a Shalom közösség tagja, aki Brazíliából érkezett Magyarországra – ­tanúságtételében meghívásáról is mesélt a fiataloknak.

A szentmise után az 5–8. évfolyamos diákok ismét közösen énekeltek az ének- és zenekarral, akik pörgős, vidám, de emelkedett hangulatot teremtettek a stadionban. Ezután hol vidám, hol elgondolkodtató, hol megrázó képekkel, videókkal illusztrált előadást nézhettek, figyelhettek, követhettek a felsősök és kisgimnazisták Balázs Tamás, a Szent Imre-templom plébánosának és Pozsgai Ágnes hitoktatónak prezentálásban II. János Pál pápa életéről, küzdelmeiről, csodáiról. A szent pápa egyik magyarországi látogatásán imádkozott a győri Könnyező Szűzanya kegyképe előtt is – láthattuk a képsorokban. Az előadók a pápa szavaival (is) szóltak a diákokhoz, majd az életúthoz kapcsolódva dr. Veres András mutatta fel püspöki gyűrűjét, melyet II. János Pál pápától kapott, aki 2000-ben szentelte püspökké.

Az összegyűlt zarándokokat püspöki áldásával bocsátotta útra dr. Veres András, és egy ígérettel: jövőre ismét találkozunk!

Horváthné Bertha Ágnes

Képek: Molnár Boldizsár, Pap Richárd, Szalay Márton, Zsigó Fanni

© 2016-2019 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium