Húsvéti Üdvözlet

„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: |dq|Talpra magyar...|dq|da
Hamvazkodás a Szent Orsolya Templomban

Átadták a Szent Orsolya Óvoda új épületét - Az összefogás csodája

– Gyerekek, tiétek az óvoda! – dr. Veres András püspök szavaival végre birtokba vehették birodalmunkat a Szent Orsolya Óvoda gyermekei. Október huszadikán ünnepélyes keretek között adták át a kilenc hónap alatt felépült intézményt.

Az óvodaavató ünnepi szentmise előtt a Szent Margit-templomban Oláh-Locsmándi Zsófia, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatóhelyettese, óvodavezető köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelten üdvözölte az óvoda gyermekei, a szülők és az óvónők mellett Soltész Miklós államtitkárt, dr. Veres Andrást, a Győri Egyházmegye püspökét, Andorka Miklós egyházmegyei építési irodavezetőt, műszaki ellenőrt, dr. Fodor Tamás polgármestert, Barcza Attila országgyűlési képviselőt, a Szent Orsolya-iskola és -óvoda vezetőségét, Khaut Andrást, az építtető FÉSZ Zrt. igazgatósági elnökét, Józsa Dávid építész vezető tervezőt, Rádonyi Lászlót a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatóját, Péli Nikoletta és dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselőket, az egyházmegye képviselőit és a soproni óvodák vezetőit. A szentmisét dr. Veres András megyéspüspök celebrálta Marics Istvánnal, a Szent Margit-templom plébánosával és Kovács Gergő Vilmos iskolalelkésszel. „Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket”’ – az evangéliumi szakasz megfelelő kiindulási alapot adott az óvodaszentelés alkalmához. Dr. Veres András hangsúlyozta: – Sajnálom azokat a szülőket, akik ideológiai alapon igyekeznek gyermekeiket távol tartani Jézustól, ez a legrosszabb, amit tehetnek, hiszen a szülők eladata elvezetni a gyermeket Jézushoz.

Majd az óvodásokhoz szólt a megyéspüspök: – Szeretnétek Jézussal találkozni? Maradjatok ártatlanok, legyetek jók, engedelmesek, hiszen szívünkben mindannyian jók akarunk lenni. Emellett imádkozzunk rendszeresen, jöjjünk szentmisére – ebben az óvodában minden megvalósul, amivel közel kerülhetünk jézushoz!

A mise után az ünnepség az új óvoda épületénél folytatódott. Oláh-Locsmándi Zsófia Márai Sándor szavait idézve hangsúlyozta, az óvoda kertje valóban megtelt ünnepélyességgel már csak egy dolog hiányzik: a kisgyermekek hangja, önfeledt játéka, nevetése. Az óvodások vidám őszi műsorukkal – Sün Balázs megelevenedett történetével – be is bizonyították, hangjuk élettel tölti meg az épületet, az udvart.

Dr. Kovács András, a Szent Orsolya-iskola igazgatója röviden felidézte az óvoda történetét az 1992-es indulástól a fenntartóváltáson és az önkormányzati településrendezésen át az új óvoda tervezéséig és elkészültéig. – Összefogással és jóindulattal még a leglehetetlenebb helyzeteket is meg lehetett oldani – emelte ki, majd köszönetet mondott mindenkinek, akinek segítségével megvalósult az óvoda, különösen Józsa Dávid tervező minden igényre figyelő terveit, Andorka Miklós egyházmegyei építésiiroda-vezető támogató hozzáállását, valamint az önkormányzat pozitív együttműködését.

– Az elmúlt nyolc évben a kormány segítette a gyermekek vállalását és nevelését – mondta el Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. – Ezt támasztja alá, hogy nőtt a házasságkötések és a gyermekvállalások száma, és jelentősen csökkent a válások és az abortuszok aránya. Az anyagi támogatás azonban önmagában nem ért cél, ha a lelki háttér – óvónők, tanárok lelkészek munkája – hiányzik. Őrizzék meg ezt a csodát, mert vallom, hogy ez az óvoda nemcsak Magyarország, de Európa első tíz óvodájában benne van!

Az új óvoda épületét a kivitelező FÉSZ Zrt. nevében Khaut András adta át, kiemelve, ennek az épületnek a létrejöttében valódi csoda, példanélküli együttműködés valósult meg. Felkérte a gyerekeket, fejezzék be a művet, csináljanak igazi óvodát az épületből!

Az átadást jelző nemzeti szalagot dr. Veres András, Khaut András, Soltész Miklós, dr. Fodor Tamás és Barcza Attila közösen vágta el, dr. Kovács András és Oláh-Locsmándi Zsófia segítségével.

– Gyerekek, tiétek az óvoda! – adta át a püspöki áldás után dr. Veres András az épületet jogos használóinak.

Írta: Horváthné Bertha Ágnes
(Fotók: Molnár Boldizsár, Steiner Zalán, Szalay Márton)

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde