„…mindnyájan ettek és jóllaktak…” (Lk 9,17)

Te Deum
Szepesség természeti csodái
Búcsú az iskolától - Ballagás 2019
Húsvét
Mezei Futás sikerek a Diákolimpia városi - megyei döntőiben
Utak Istenhez

Győztes fotópályázat

Galavics Bianka, iskolánk X. osztályos diákja a 2018-as fenntarthatósági témahét alkalmából tavasszal meghirdetett fotópályázaton 1. helyezést ért el. A pályázat célja az volt, hogy a diákok felfedezzék a környezetükben fellelhető nevezetes középületeket és arról képi és szöveges dokumentációt készítsenek.

A „Nem térkép e táj” elnevezésű pályázatra Bianka a lövői Kármelhegyi Boldogasszony Kápolna szöveges és képi bemutatásával jelentkezett. A helybeliek által Kolics-kápolnának is nevezett épület létrejöttéhez egy helyi legenda is fűződik – melyet a kápolna homlokfalába illesztett márványtábla szövege is hirdet. Eszerint Kolics Lajos lövői gazda 1898. szeptember 9-i látomásában a falu Szentháromság-szobrát látta égő csipkebokorként lángolni, és benne a Karmelhegyi Boldogasszony lebegett. Ennek emlékezetére építtette a kápolnát Kolics Lajos 1928-ban a saját szőlős földjének végébe több mint 1000 pengőért.

Bianka a zsűri véleménye szerint tökéletesen megfelelt a pályázati kiírási feltételeknek, színvonalasan bemutatta a kápolna történetét, melyet archív és a jelenlegi állapotot bemutató fotókkal is illusztrált, ezért 1. helyezettnek hirdették.

– Osztályfőnökömtől, Márk Tímea tanárnőtől hallottam a fotópályázatról és nagyon megtetszett az ötlet – mesélte Bianka. – A lövői Kármelhegyi Boldogasszony Kápolnát választottam, bemutattam és készítettem róla fotókat. A zsűri elmondása szerint nehéz volt kiválasztani, hogy ki legyen az első helyezett, de végül az én pályázatom mellett döntött. Szüleim és tanáraim segítettek a munkámban, elmondták a véleményüket és az ötleteiket, amelyeket fel is használtam.

© 2016-2019 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium