„Őt teljes szívből, teljes elméből és minden erőből szeretni,
a felebarátot pedig úgy szeretni, mint önmagunkat, többet ér minden égő és más áldozatnál.” (Mk 12,33)

Október 6. mártírjaira emlékeztek
Hippik, sportolók és indiánok a kopaszavatón
Kópházi zarándoklat
Megnyílt az új tanév

Október 6. mártírjaira emlékeztek

A Szent Orsolya Gimnázium IX. osztálya köszöntötte műsorával az október 6-i városi ünnepségen a résztvevőket. A műsoron Sopron önkormányzatának vezetői – köztük dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester –, a kulturális és oktatási intézmények vezetői és képviselői, valamint diákok és ünneplők rótták le tiszteletüket az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 12 tábornok, 1 ezredes, valamint a Pesten golyó általi halálra ítélt Batthyány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök emléke előtt.

A műsorban – melyet Varga Viktor állított össze és tanított be – az orsolyás diákok bemutatták az 1848/49-es szabadságharc végnapjait, és méltó módon állítottak emléket a kivégzettek előtt. Naplórészletek, levelek és visszaemlékezések alapján vázolták fel a kivégzéseket elrendelő Haynau táborszernagy gondolkodását és a mártírok utolsó gondolatait.

(A fotókat köszönjük Pluzsik Tamásnak)

Az evangélikus temető előtti, 13 hársfából álló facsoportot 1898-ban ültette az aradi vértanúk emlékére a soproni evangélikus gyülekezet. Ezen a helyen emlékezik évről évre Sopron városa a magyar Golgotára.

© 2016 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium