Húsvéti Üdvözlet

„Mindenki téged keres.” (Mk 1,38)

A szavak ereje: |dq|Talpra magyar...|dq|da
Hamvazkodás a Szent Orsolya Templomban

Október 6. mártírjaira emlékeztek

A Szent Orsolya Gimnázium IX. osztálya köszöntötte műsorával az október 6-i városi ünnepségen a résztvevőket. A műsoron Sopron önkormányzatának vezetői – köztük dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester –, a kulturális és oktatási intézmények vezetői és képviselői, valamint diákok és ünneplők rótták le tiszteletüket az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 12 tábornok, 1 ezredes, valamint a Pesten golyó általi halálra ítélt Batthyány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök emléke előtt.

A műsorban – melyet Varga Viktor állított össze és tanított be – az orsolyás diákok bemutatták az 1848/49-es szabadságharc végnapjait, és méltó módon állítottak emléket a kivégzettek előtt. Naplórészletek, levelek és visszaemlékezések alapján vázolták fel a kivégzéseket elrendelő Haynau táborszernagy gondolkodását és a mártírok utolsó gondolatait.

(A fotókat köszönjük Pluzsik Tamásnak)

Az evangélikus temető előtti, 13 hársfából álló facsoportot 1898-ban ültette az aradi vértanúk emlékére a soproni evangélikus gyülekezet. Ezen a helyen emlékezik évről évre Sopron városa a magyar Golgotára.

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde