Népmese hete

A „nagy mesemondó” Benedek Elek születésének évfordulóján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Az utolsó szeptemberi hét folyamán kicsik és nagyok együtt fedezik fel a Hetedhétországon túli világ varázslatos titkait.

A héten különös figyelmet szentelünk a népmeséknek: alvás előtt klasszikus magyar meséket hallhatnak a gyermekek, lerajzolhatják kedvenc mesehőseiket, beszélgetünk az általuk kedvelt mesékről. Népmeséink magukban hordozzák kultúránk legfontosabb értékeit és motívumait. Ha ezeket átörökítjük gyermekeinknek, ők is tudni fogják majd, hogy a jó mindig győz a rossz felett, s végül a legkisebbeknek jut a legnagyobb boldogság osztályrészül.

A Népmese hete projekthét első napján a gyerekek megismerkedhettek népi hagyományaink közül a csuhézás művészetével. A beáztatott kukoricalevelek pillanatok alatt gyönyörűséges virággá változtak a szorgos kezek között. A jó hangulatú barkácsolást vidám népzene kísérte. A csuhéból készült virágot minden gyermek hazavihette délután, megörvendeztetve ezzel szüleit.

Kedden ellátogattunk a gyerekekkel a Liszt Központ NépmesePontjába. Egy lépcső vezetett minket a várva várt terembe. A csilingelő fák, a gyönyörűen kifaragott fafelületek, a mesebeli gombák láttán már ekkor belecsöppentünk a mesék varázslatos világába. Nagy izgalommal léptünk a csodálatos terembe, ahol Gyöngyi néni megmutatott nekünk mindent, majd a gyermekek belebújhattak a népmesék szereplőinek bőrébe és képzeletüket szabadon engedve játszhattak. Találkozhattunk hercegkisasszonyokkal, bohócokkal, királyokkal, udvarhölgyekkel, lovagokkal és boszorkányokkal is. A program zárásaként Gyöngyi néni köré gyűlve, családias hangulatban meghallgathattunk egy népmesét.

A hét közepén az iskola udvarát népi játszótérré varázsoltuk át. A kedvelt kosaras körhinta mellett kipróbálhattuk az egérvezetést, a teknőhorgászatot, a dobozdobálást, a karikahajítást, a kosárra-dobást, lovacskázást, seprűlovaglást és sok vidám játékot. A gyermekek nagyon élvezték ezeket a látványos, kreatív, ügyességi népi játékokat.

Csütörtökön sem maradtak a gyermekek élmények híján, hiszen az óvó nénik a Macskacicó című zenés bábjátékkal lepték meg az óvodásokat.

A népmese hetét jó hangulatú táncházzal zártuk. Andi néni vezetésével minden gyerkőc vidáman ropta a néptáncot az óvodában. A gyerekek élvezettel vettek részt a táncmulatságban, akkora tetszést aratott a program, hogy a kicsik szívesen megismételték volna. Köszönjük Andi néninek, hogy tudásával és jókedvével hozzájárult a Népmese hetének gazdagításához és lezárásához. S míg a kicsik táncoltak, addig a nagyobbak az iskolásoknak kedveskedtek egy szép bábjátékkal.

Határtalanul pályázat logóMegvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

euroexam

AFS Magyarország

© 2024 Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde